Борисов сдъвка народа: Ходите на почивка в Турция и Гърция, не работите качествено, оставяте си чешмите да текат, за да не замръзнат, а после обвинявате държавата, че няма вода и пари!

България отблизо

Холдингът за ВиК е просто оперативно решение. Можем да дебатираме към кое сме завили – към това, че искаме сивият сектор да излезе на светло.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на бизнеса с правителството в отговор на въпрос дали държавата е изоставила малкия среден бизнес и дали не завива към държавен капитализъм.

Забелязвам странно поведение във всички нас. Говорим „къде е държавата“, а когато държавата излезе да изпълни своите функции, изведнъж става голям проблем, заяви Борисов.

Защо Гърция, Турция имаха по-добър туристически сезон миналата година? Защото имат по-добри готвачи, по-добри сервитьори. Искате да няма наредба Н-18, да не ви дават бележки в ресторантите, да си купувате на черно доматите и краставиците? Добре, ще оттегля наредбата, но утре ще напишете, че не държавата не си изпълнява функциите. Искаме в ресторантите да се дават бележки. Искаме търговците публично да говорят кое им пречи. Че хващаме оборотите по този начин и вече не сме с малкия и среден бизнес?

Гърците си плащат за магистралите, а ние не можем да въведем тол системата, защото си казваме – без пари ни е хубаво. В Сърбия можем да си платим, в Гърция, в Македония, но тук не може – държавата ни е длъжна. Въпрос на избор – в единия случай се отчита голям сив сектор, в другия случай налагаме правила и да може да имаме повече пари за пенсии, а в същото време получавам въпрос, че изоставяме малкия бизнес, заяви министър-председателят.

Европа ни каза, че ще получим повече пари за ВиК сектора само ако окрупнеем. Тръбите са на 70 години. Откъде да почнем – специалистите казват, че трябват 12 млрд. А какво е отношението към водата?

Кой пести вода в България като ресурс, който имаме? По селата чешмите текат, за да не замръзват, коментира Борисов. За чакалнята на Еврозоната има един голям въпрос – в едно семейство трябва и двамата да знаят какви са доходите и какво се харчи.

Ако искате да сте в сърцето на Европа, направете така, че вашите финанси да са сигурни. Затова в края на април да влезем в чакалнята. Това означава, че повече няма да падат банки и че ще участваме във вземането на решения. Няма да се повишават цените – ще влизаме с този курс, който е днес, подчерта Борисов.

На последните му думи никой не повярва.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *