Боряна Димитрова: Кризите станаха много, но ГЕРБ няма да спечели от това!

България отблизо

Как би изглеждала битката за президент сред разгръщане на официалната кампания и може ли тя да повлияе съществено върху електоралните нагласи? 

Коментарът е на Боряна Димитрова, ръководител на социологическа агенция „Алфа рисърч“.

– Само за десетина дни в президентската битка настъпи рязък обрат – от предрешена, с разписани от година време опорни точки и роли, в състезание с отворен финал и по-фини електорални дилеми, които несъмнено могат да повлияят на крайния резултат. За първи път всички основни претенденти са издигнати от инициативни комитети и вече е видно, че те влизат в сложната драматургия хем да запазят периметъра на партийната подкрепа, хем да излязат извън него. Когато към това се добави контрастът с чисто партийната кандидатура на Мустафа Карадайъ, се очертава наистина уникална конфигурация – претенденти със завиден професионален капитал, поставени в ситуация да решават сложна политическа задача и едва в нейния  край ще се види кой е бил истински и кой – фалшив герой.

– БСП е единствената партия, подкрепяща Румен Радев, която има структури. Достатъчен ли ще бъде гражданският ентусиазъм за неговото преизбиране, когато негов противник е кандидат с подкрепата на партия с твърдо и мотивирано ядро? Говорим за проф. Анастас Герджиков и ГЕРБ, а на евентуален втори тур се очаква и подкрепата на ДПС.

– Парадоксът на президентския вот е, че един кандидат не може да бъде избран без партийна подкрепа. Но не може да бъде избран и само с тази подкрепа. Гражданският ентусиазъм извира от усещането за силата на кандидата. Която политическа сила съумее да представи своя кандидат като точния кандидат на точното място, ще успее да надхвърли собствените си граници.

– Вашата прогноза – избори за държавен глава в два тура? Напрежение на балотажа?

– Доскоро балотажът изглеждаше като сензация. Сега вече липсата на балотаж би била сензация. Напрежението на втория тур ще зависи, първо, от разликата между първите двама и второ, от парламентарния вот. Ако парламентарният вот излъчи силно „президентско“ мнозинство, печели Радев. При противоположния сценарий, печели Герджиков.

– И представители от лагера на „Демократична България“ бяха изненадани от твърдото влизане в кампанията на Лозан Панов срещу Радев. Определението „фалшив герой“ стъписа мнозина. Ще спечели или ще загуби Панов от резките движение срещу рейтинговия президент?

– Лозан Панов няма какво да губи. До момента той е познат само в по-тесни аудитории. Рязкото влизане в кампанията му осигури вълна от коментари в социалните мрежи – недоволство на най-радикалните симпатизанти, но и симпатията на други. Да не говорим, че тази метафора взриви предварително начертани линии и създаде тази нова драматургия, която, убедена съм, ще води и до други обрати. Погледнато от по-тясно партийна гледна точка пък, неговото издигане беше ясен знак от страна на Демократична България, че няма да дадат „назаем“ политическата си идентичност на новия проект на служебните министри. Напротив, ще търсят начин да спрат изтичането на своите симпатизанти, включително като се разграничат от подкрепяния от Петков и Василев кандидат за президент.

– Неофициален играч в предстоящите избори ли е назряващата енергийна криза? Плюс инфлация, плюс зациклила ваксинация, плюс протести…

– Не бих казала неофициален. Със скоростта, с която ескалират тези кризи, те се превръщат в истински официален играч. И могат да обърнат мача наопаки.

Автор на интервюто Таня Джоева, Епицентър.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *