Социологът Боряна Димитрова: ДПС не може да повлияе на изборите за президент!

България отблизо

Президентската кампания от скучна и предрешена, изведнъж се превърна в интересна, оспорвана и с отворен финал. 

 

Този коментар направи пред БНР Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“. Тя обяви, че около 14 октомври ще излезе социологическо проучване на агенцията.

Това е благодарение на включването на още две други двойки –  проф. Герджиков – Невяна Митева и Лозан Панов – Мария Касимова-Моасе. Това дава възможност за изборно съперничество и битка, която ще бъде интересна.

Тя подчерта, че досега се коментираше как парламентарните избори ще повлияят на президентските, а вече има възможност и президентският вот да влияе на парламентарния. „Взаимното влияние на двете кампании става все по-интересно и трудно прогнозируемо, но във всички случаи това е един добър шанс за избирателите да сравняват платформи, да сравняват кандидати и да вземат най-доброто решение за тях“.

„За първи път трите кандидат президентски двойки имат една обща институционална характеристика – идват от институции, които по определение са политически независими. Говорим за генерал Румен Радев, който идва от армията, която е политически необвързана, професор Анастас Герджиков, идващ от университет, също деполитизирана институция, и съдия Лозан Панов, който идва от съдебната система, която е също деполитизирана“, каза Димитрова и подчерта, че на никого от тримата кандидати няма да му бъдат достатъчни партийните привързаности.

Според нея основен фокус, през който ще бъдат гледани кандидатите в президентската кампания, ще е стремежът да се отиде отвъд партийното противопоставяне.

„В никакъв случай не трябва да се подценява вотът на ДПС, но на полето на сметките – тези избиратели не са достатъчни, за да бъде избран един президент, необходима е много по-широка подкрепа. Важни са избирателите на ДПС, но те не могат еднозначно да определят резултата от вота за държавен глава“, анализира социоложката.

По думите на Боряна Димитрова „Има такъв народ“ е в процес на силен спад, което поставя под въпрос водещата роля на партията: „Избирателите на ИТН ще имат по-голяма значимост за партията, отколкото за президентския вот (ИТН обяви, че подкрепя кандидатурата на Румен Радев). При всички случаи ИТН ще е от партиите, чието поведение в парламента ще се следи, но няма да е от партиите, от които ще зависи формирането на правителство“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *