Брилянтна мисъл в ефир! Ние от ГЕРБ работим за народа, но народът не ни разбра! Имахме грешка, сега трябва да ни дадете прошка!

България отблизо

Създаде се едно грешно впечатление, че отнемаме права на избирателите заради някаква конюктурна цел. Тази грешка беше допусната, защото се опитахме да отговорим на желанията на повече партии в парламента, подчертава финансовият министър.

Промяната от вчера е свързана с усещането, че се отдалечаваме от хората, а не от някакъв страх от БСП. С тях сме политически съперници и няма от какво да се страхуваме.

Това каза в сутрешния блок на БТВ финансовият министър Владислав Горанов, който коментира решението на ГЕРБ да се откажат от промените в Изборния кодекс.

 

„Създаде се едно грешно впечатление, че отнемаме права на избирателите заради някаква конюктурна цел. Тази грешка беше допусната защото се опитахме да отговорим на желанията на повече партии в парламента.

Ние търсихме позициите на всички парламентарни партии. Няма никаква причина ГЕРБ да е срещу преференциалното гласуване. Напротив.

Ние не сме съобразили с ДПС. Съобразихме се с мненията, че преференциите понякога дават възможност за корпоративен вот.

 

Това означава, че при ниска избирателна активност някой може да положи огромни усилия и да пренареди листата. Някой родител може да се дръпне повече и надълбоко, за да стане синът му народен представител. Няма да казвам имена. Влезте в статистиките и ще разберете за кого говоря. Не мисля, че в ГЕРБ има такива хора.

 

Тук говорим за сянка към преференциалния вот, която може да пренареди листата по нечестен начин. Добрата страна на преференциалното гласуване е, че хората имат възможност да изберат човека, който най-много им харесва“, разкри Горанов.

 

„БСП още страдат за времето, когато Сергей Станишев им заяви: Или гласувате за председателя на ДАНС, или правителството пада. Сегашното правителство е избрано с гласовете на ГЕРБ и Обединени патриоти. Не сме влизали в договорки с ДПС. Днес на коалиционния съвет ще се дебатира темата за кворума в парламента.

 

Предполагам, че при гласуването на промените в Изборния кодекс разговорите с ДПС са били, за да се потърси и тяхното мнение. Вече казах, че ГЕРБ винаги търси мнението на всички партии. Решихме, че няма да носим политически отговорност и да дразним хората с отнемането им на определени правила.

 

Не мисля, че премиерът Бойко Борисов е бил подведен от някой от парламентарната група. Цялата партия сбърка“, категоричен беше Владислав Горанов.

 

„Не искам да отговарям на сценките на БСП и тяхното решение да напуснат парламента. Ще има нова ЦИК. Ще си понесем щетите като партия за това, че си сменяме мнението в последния момент. Усетихме, че се отдалечаваме от хората и взимаме необходимите мерки“, добави той.

 

„Не трябва да правим прибързани изводи дали е нарушен закона при случая с парите от Венецуела. Не бива да се самобичуваме прибързано. Ние разполагаме с цялата информация за транзакциите. Те не са достигнали до нашата държава с пощенски записи. Трябва да успеем да и да влезем в еврозоната. Не виждам проблеми да влезем в чакалнята и българският лев да влезе в ERM 2.

 

Имаме план за повишаване на минималната заплата. Средните доходи също растат в България и то доста повече от някои държави в ЕС. В Гърция минималната работна заплата става 650 евро и за съжаление България все още е далеч от тези нива, но правим всичко по силите си, за да достигнем това ниво.

 

Относно новите касови апарати – разговаряли сме с НАП и срокът за подмяна ще бъде удължен до края на септември. Ако се окаже, че има нещо нередно с моя апартамент, аз ще напусна политиката. Но не съм извършил нищо нередно и няма да се стигне до такова действие“, заяви финансовият министър.

Tagged

1 thought on “Брилянтна мисъл в ефир! Ние от ГЕРБ работим за народа, но народът не ни разбра! Имахме грешка, сега трябва да ни дадете прошка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *