България под обсада! Протестиращи от цялата страна затварят пътища, магистрали и гранични пунктове. Вижте какво е положението в момента!

България отблизо
В цялата страна днес се организират протести. Исканията на хората са за достоен живот, което по думите им, се осъществява чрез смяната на властимащите и промяна на политическия модел на управление.

Всеки момент в София ще започне протест с искане за оставката на правителството, съобщава бТВ.

Шествието трябва да тръгне от Народното събрание, да продължи по бул. „Цар Освободител” до Министерския съвет, за да завие по бул. „Дондуков” и през бул. „Васил Левски” и бул. „Цар Освободител” да стигне до Орлов мост. Обявеният краен час е 20:00.

Възможно е да пристигнат в центъра и автошествия от други градове.

 

Протестите в страната започнаха като реакция на високите цени на горивата и „Гражданска отговорност”, но вече хората имат социални и политически искания.

Освен оставката на кабинета, те настояват за промени в Конституцията и избори за Велико народно събрание; мажоритарна система; прочистване на списъците от „мъртви души”; намаляване на депутатските заплати. Освен това протестиращите искат необлагаем минимум за лицата с доходи под 800 лв. и диференцирана ДДС ставка (12% за храни, 10% за лекарства, 8% за учебници).

 

По темата с горивата искането е държавата да регистрира и управлява акцизни складове във всички административни области с цел либерализиране на пазара, който в момента е доминиран от „Лукойл”.

 

Колони от автомобили планират да затворят пътища към част от граничните пунктове. По първоначални информации, шествия ще се насочат към границите ни с Румъния, Гърция и Турция.

 

В предварителните информации се посочват пунктовете „Кардам”, „Кулата”, „Лесово” и „Капитан Петко Войвода”.

 

Около 400 автомобила от Шумен напълно блокираха АМ „Хемус“ при пътен възел „Белокопитово“.

 

Протестите в Добричко се разрастват. Към недоволните се присъединяват и жителите на Генерал Тошево. Автоколона потегли към границата с Румъния при Кардам. Исканията включват и повече работни места в малките общини.

 

Десетки автомобили се събират пред спортната зала в Габрово. Протестиращите се разделят на два лъча – пешеходен и автопоход. Шествията ще преминат по различни маршрути и ще се слеят пред сградата на общината, където планират да останат половин час. Засега провокатори няма.

В Монтана шествието мина през основни улици, като бяха блокирани няколко бензиностанции, за да продължи по главния път Е79.

 

В София и Перник се очакват големи протести.

 

Стотици протестиращи от Хасково, Димитровград и Кърджали бяха принудени да пътуват с часове до Свиленград, където след шествие продължиха към ГКПП „Капитан Петко Войвода”.

Хасковлии блокираха магистрала „Марица“.

 

Решението на полицията да не ги пусне на магистралата доведе до напрежение.

В Свиленград междувременно се провеждаше протестен митинг преди да дойде подкреплението от около 100 коли.

 

Пътят за Банско беше затворен при Разлог. Тук също имаше сблъсък между полиция и граждани. Местните хора протестират и срещу поскъпването на водата.

 

Започва  и протест в Гоце Делчев, а жители на Петрич и Сандански  опитват да блокират ГКПП „Кулата“.

 

Ямболии затвориха пътя за „Лесово” с 200 коли и камиони. Тировете бяха пропуснати по едното платно, след като се изви километрична опашка. Друг протест в региона пък ще опита да блокира АМ „Тракия”.

 

Протестът в Бургас остана без организатори, след като досегашните се оплакаха от полицейски натиск и се отдръпнаха. Въпреки това десетки протестиращи с коли се събират и планират да карат бавно към магистрала „Тракия”, като запушат изхода на града. В момента от Бургас не може да се излезе, нито да се влезе. Блокирана е магистралата край „Джъмбо“, край Камено и разклона Сливен-Ямбол.

„Много българи може би не знаят какво искат, но със сигурност всички ние искаме едно – не искаме сегашните управляващи, които са в момента. Искаме нови, адекватни лица, не като последните 30 години – едни и същи работи, различни партии, едни и същи хора“, заяви един от демонстрантите пред bTV.

loading...

Tagged

5 thoughts on “България под обсада! Протестиращи от цялата страна затварят пътища, магистрали и гранични пунктове. Вижте какво е положението в момента!

  1. Навременна информация.
    Само… защо имате такива гръмки, „жълти“ заглавия?
    Откъде се пръкнахте?
    И защо точно сега?
    П.П.: Един бонус въпрос – кой ви плаща?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *