ВЕЛИКОТО и ЧУДОТВОРНО БРАТСТВО между БЪЛГАРИ и РУСИ донесе СВОБОДАТА на БЪЛГАРИЯ!

България отблизо

Много словеса се изписаха по повод 140 годишнината от освобождението на България от петвековното турско робство. В доста от тях се прокрадваше „идеята“, че Русия освободила България не от добра воля, а заради своите интереси.

Но за да разберем истината по този въпрос трябва да се обърнем към повода за Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г. А той е кървавият погром на Априлското въстание от 1876 г. и масовите кланета, на които турският башибозук и редовната армия подлагат българското население.

Целият свят е възмутен и потресен от кръвта, която се лее като река из българските села и градове. Светът е възмутен и потресен. Но само толкова. И скоро той се връща към обичайния си живот.

И единственият народ в целия свят, и единствената държава в целия свят, които не просто се възмущават, но и тръгват на война с могъщата Османска империя, това е РУСКИЯТ НАРОД. И РУСКАТА ДЪРЖАВА.

Когато в Русия се разнася вестта за османските зверства в България, първата реакция на руските хора е огромно възмущение и гняв. А после идва небивалият подем на хората в цяла Русия, които започват да организират доброволчески дружини, да шият знамена и да се подготвят за война, за да отмъстят на турския поробител. И да освободят своите братя българите.

По този повод, гениалният руски писател Фьодор Михайлович Достоевски пише в своя дневник следното: „Цялата руска земя се надигна, за да помогне на своята посестрима България“.

В руската армия и в  доброволческите дружини се записват много български офицери, войници и опълченци. И когато руският император Александър II наречен от българите с уважение и обич „Цар Освободител“, дава знак за началото на Руско-турската война, тогава доброволческите дружини и руската армия се превръщат в една прегръдка и сплав между двата братски народа. Руският и българският.

Заедно с освободителните руски войски, рамо до рамо се бият и българските опълченци. А нашата дружба, която датира от векове, тогава е била скрепена с кръвта на руските войни и българските опълченци. Така българо-руското славянско братство преминава през огън, през кръв и гранит.

Разбира се, никой от съвременните писачи не казва, че когато Русия навлиза в България с една армия, която наброява в най-добрия случай около 200 000 войници и офицери, много от военните специалисти и политици в Европа започват да се подиграват на руското безумство. Защото тази неголяма армия трябва да се сблъска с многобройните турски пълчища, въоръжени по последна дума на техниката с оръжията на най-големите европейски производители Круп и Тисен. Но после всички млъкват, учудени и потресени от бляскавите победи на руското оръжие. И от руската сила и мощ.

Никой не казва, че на руските генерали и стратези се е наложило да проведат десетки брилянтни военни операции, повечето от които и до днес се изучават в най-престижните военни академии по света.

Никой не казва, че гениалните руски военно-стратегически решения, съчетани със силата на непобедимия руски боен дух и българската твърдост и жертвоготовност, са единствените фактори, които пречупват османлиите и ги принуждават да захвърлят знамената и да превият гръб пред руския военен и стратегически гений.

Но защо да ходим толкова далеч. Не сме ли свидетели и сега на многобройните прояви на същия този непобедим руски военен гений и в Донбас, и в Сирия, и навсякъде по света, където трябва да се защитават правдата и човечността.

Ето затова Западът мрази Русия. И затова България обича своите руски братя. И не само, заради несломимия боен дух. Но и заради руската сърдечност и доброта. Заради желанието да помогнат на другия до себе си, когато той е в беда.

Такива са русите и българите. Такива са славяните. Открити, наивни и честни хора, готови винаги да помогнат. Затова сме братя с руския народ .

И точно това велико и чудотворно братство, донесе свободата на България.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “ВЕЛИКОТО и ЧУДОТВОРНО БРАТСТВО между БЪЛГАРИ и РУСИ донесе СВОБОДАТА на БЪЛГАРИЯ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *