Велислав Величков: ГЕРБ имат коварен план за сваляне на президента! Вижте как ще го поставят в патова ситуация

България отблизо
Изборът на Иван Гешев за главен прокурор от ВСС е първото полувреме на мача, тъй като след това той е обвързан с компетентността на президента. Той трябва да подпише или да откаже да подпише указа и да върне кандидатурата за ново разглеждане.

Това каза пред БНР Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“. Инициативата организира днес поредния си марш за правосъдие под наслов „Да запазим светлина в мрака, за право и за свобода“.

 

„Излиза видимата част на айсберга на натиска, на влиянието, на зависимости в съдебната система. Когато съдиите започнат да се страхуват, започват да обясняват своите актове пред гневни тълпи от хора. Това означава, че правосъдието си отива и се настанява общественото мнение в съдебните зали. Тогава никой не може да бъде сигурен в своето право и справедливост“.

 

Величков подчерта, че „Висшият съдебен съвет, вместо да реагира остро на това посегателство срещу правосъдието, говори със силни, но с неясни формулировки като разминаване между правото и справедливостта“:

„Ако съдийската колегия на ВСС нарича съдебните актове, които са мотивирани и окончателни, „разминаване между правото и справедливостта“, то тогава самият ВСС започва да се превръща в прислуга на политическата класа“. Според Велислав Величков, „ако съдът започне да обяснява на политически партии значението на своите актове, то тогава вече политиката напълно е заменила правосъдието“

В случая с Гешев на президента е заложен много сериозен капан.

Ако подпише назначението, ще излезе, че е против правосъдието и играе заедно с ГЕРБ. Това веднага ще свали рейтинга му.

Ако не го подпише и го върне, ще се вдигне вой, че се меси в решенията на независимата съдебна власт.

И в двата случая ще бъде нанесен сериозен удар на президентската институция. Никой няма да помни кой е предложил Гешев и как се е случило, еднолично и без конкуренция, а медиите ще гръмнат кой е подписал заповедта.

Борисов отдавна търси саморазправа с Радев и в момента е на път да я получи.

Зависимости в съдебната система и политическото влияние върху съда започнаха да стават прекалено силни, а прокуратурата да става прекалено ясно силов играч, категоричен е Величков.

Въпросът е как ще реагира народът и ще разбере ли, че пак го водят за носа.

И ще намери ли полезен ход президентът.

Или хитростта на Борисов ще успее.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *