Изнесла ли е България оръжия за Украйна за 1 млрд. евро? Ето какво твърди бивш шеф на „Кинтекс“

България отблизо
България е изнесла оръжие за поне 1 млрд. евро за Украйна, въпреки че партиите в Народното събрание спорят по въпроса, а някои са категорично против. Твърдения за оръжеен износ и печалба от войната в Украйна отправи за пореден път бившия вече шеф на “Кинтекс” Александър Михайлов. От Министерството на икономиката, което се ръководеше от лидерката на левицата Корнелия Нинова, все още мълчат.

България и Унгария са единствени страни от НАТО и ЕС, които официално отказват да изпращат военна помощ на Украйна. В същото време обаче България се оказва един от най-големите неофициални снабдители на украинците, продавайки рекордно количество оръжие от началото на руската офанзива на 24 февруари. Сметките на експертите показват, че до този момент България е пласирала муниции и оръжие за най-малко 1 милиард евро в Украйна през посредници, пишат от сайта Euractiv.

 

Българският оръжеен бизнес винаги е печелил добре от размириците в райони, които традиционно се използват съветски оръжейни системи. Оръжейните предприятия на страната произвеждат амуниции за съветските оръжия, както и български разработки на основата на това въоръжение, което в повечето случаи се оказва много по-добро и струва повече на международните пазари. Сега българската оръжейна промишленост се оказва един от най-големите източници на боеприпаси, произведени от съветските стандарти, за украинската армия. Директната продажбата на оръжие на Украйна обаче е проблем за повечето български партии.

 

В същото време оръжейните предприятия, най-големите, от които са държавни, реализират огромни печалби.

 

Американски доброволци в чуждестранния батальон в Украйна се оказват онези, които хвърлят светлина върху това има ли български оръжеен износ за Украйна. Във видео те хвалят как са неутрализирани руски бронирани машини с изключителните български противотанкови гранатомети, докато повечето българските политически лидери упорито отричат, че това изобщо се случва.

 

В момента българските производители и търговци на оръжия продават продукцията главно в Полша и Румъния, откъдето оръжието се реекспортира за Украйна.

 

“Това, което е ясно, е, че обемите на износа към Полша са значително увеличени. Летището Жешов в Полша, на 70 км от украинската граница, се оказа основният логистичен хъб. Неслучайно САЩ инсталираха на това летище системи за противовъздушна отбрана “Пейтриът“. За първите 120 дни на войната в Украйна е имало 60 товарни полета с оръжие от български летища до Жешов. Средният карго капацитет е около 70-80 тона товар на самолет“, казва бившият шеф на “Кинтекс“.

 

“Трябва да е ясно, че България като държава, за сметка на държавния бюджет или чрез армията, не предоставя оръжие на Украйна, докато частни производители и търговци изнасят големи обеми оръжие за страни от Централна Европа. Тези държави до преди войната в Украйна не са били клиенти на българските компании, още по-малко в такива количества. Затова възниква обоснованото предположение, че български производители и търговци изнасят оръжие за страни от Централна Европа, което се препродава за Украйна“, казва Михайлов.

Той напомня, че логистично никой в момента не може да достави оръжие директно до Украйна, защото в небето й не може да има полети, а пристанищата са обсадени от руския военноморски флот и минирани от украинската брегова охрана.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *