Видни наши експерти разкриха трябва ли да има референдум за еврото!

България отблизо

Наши учени и икономисти настояха за провеждането на национален референдум “за” или “против” въвеждането на еврото в България. Идеята е да бъде сформиран инициативен комитет, който да даде легитимност на подписката, обяви на пресконференция в БТА един от инициаторите на допитването Росен Миленов.

 

На събитието участваха още икономистът доц. Григор Сарийски, социологът проф. Михаил Мирчев, икономистът Стоян Панчев и др.

Учените ще поканят всички парламентарни партии, както и президентът Румен Радев на форум тази събота от 13 часа в Националния студентски дом. Целта е да се изясни кой е за подкрепата за провеждането на такъв референдум, защото това е стратегическо решение за страната ни”, каза Тодор Беленски.

Той посочи, че към момента само от “Възраждане” са се обявили за национално допитване, но на срещата ще бъдат поканени и експерти от неправителствени организации, за да се чуе мнението на повече хора.

“Референдум е нужен, защото това е ключово решение, което може да смени фундамента на цялата стопанска система. Не може то да се случва, както в момента у нас, на тъмно, без дебат, без анализ и без демократична санкция”, заяви пред “Труд News” Стоян Панчев.

“Влизането в еврозоната означава да сложим кръст на всичко онова, което сме работили толкова дълго време и Министерството на финансите да изтегли от наше име дълг, който трябва да връща следващото поколение.

В демократичното общество решава народът и именно затова искаме народът да каже с този референдум дали иска и кога иска България да се присъедини в еврозоната”, заяви от своя страна икономистът доц. Григор Сарийски.

Той предупреди, че в момента, в който влезем в еврозоната, единственото, което ще се случи, е, че ние ще трябва да плащаме членския внос в т. нар. “клуб на богатите”.

“Това се случва с всяка страна, която не е готова за влизане в еврозоната, като Словакия, например. Работещата икономика е разковничето за добрите доходи, а не влизането в еврозоната”, посочи още доц. Сарийски.

Костадин Костадинов приветства идеята и подчерта, че от партията му вече са започнали необходимата подготовка за провеждане на референдума. “Радваме се. Добре са дошли да събират подписи заедно с нас. В рамките на около седмица-две ще свършим всичко необходимо.

Поканихме на разговори и останалите парламентарни групи, като до този момент сме провели срещи с БСП и “Български възход”, които отказаха да подкрепят идеята за националното допитване.

Тази седмица очакваме да чуем и останалите парламентарни партии”, каза Костадинов.

Той отново бе категоричен, че “България трябва да запази своя лев и своята валута, която е една от най-стабилните в света”.

“Очевидно е, че датата 1 януари 2024 г. не е постижима. Ние не отговаряме на някои основни критерии – на първо място на инфлационния”, изтъкна още като аргумент Костадин Костадинов. “За да се състои референдумът, трябва да бъдат събрани 400 000 подписа за три месеца.

Това е изискуемата граница, която задължава Народното събрание задължително да приеме решението от референдума”, каза още по време на пресконференцията Росен Миленов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *