Владимир Путин попари Запада: Не можете да спрете новия световен ред

Свят

По време на юбилейната среща на дискусионния клуб „Валдай“ Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че цивилизационният подход към международните отношения ще позволи изграждането на нов световен ред. Той заяви още, че никой, включително и Запада1 не може да спре движението на планетата към справедливост и взаимноизгодно сътрудничество.

Президентът на Русия предложи шест основни принципа за бъдещия световен ред.
В четвъртък в Сочи руският президент Владимир Путин участва в пленарно заседание на 20-1 юбилеен международния дискусионен клуб „Валдай“. В тази връзка държавният глава на Русия отбеляза, че форумът „препотвърждава високия статус на търсена и интелектуална платформа“.

„Валдайските дискусии винаги са отражение на най-важните процеси на световната политика на 21 век в цялата им пълнота и сложност“, каза президентът, добавяйки, че през годините „сериозни, ако не огромни, колосални промени са настъпили в Русия и в света“.

В епохата на кардинални промени, когато целият познат начин на живот се срива, е много важно да осъзнаем накъде отиваме и какво искаме да постигнем. И разбира се, бъдещето се създава днес не само пред очите ни, но и с нашите ръце“, отбеляза Владимир Путин.

Светът, към който Русия се стреми

Във встъпителните си думи руският лидер изброи шест точки, които описват света, към който Русия се стреми.

Първо, трябва да има отворен и взаимосвързан свят, „в който никой никога няма да се опитва да издигне изкуствени бариери пред общуването, творчеството и просперитета на хората“. „Трябва да има среда без бариери“, заяви директно президентът.

Второ, Русия отстоява културното и цивилизационно разнообразие като основа на универсалното развитие.
В тази връзка трябва да бъде забранено „да се налага на която и да е държава или народ как трябва да живеят, как трябва да се чувстват“.

Трето, трябва да има максимална представителност — «никой няма право и никой не може да управлява света за други или от името на други.»
„Светът на бъдещето е свят на колективни решения“, каза президентът.

Четвъртата точка, която държавният глава на Русия назова, е всеобщата сигурност и трайният мир, изграден върху зачитането на интересите на всички: от големите държави до най-малките страни. Той добави също, и че трябва да се отхвърли блоковия подход в международните отношения, който е наследство от колониалната епоха и Студената война.

Петата точка е справедливост за всички, защото „на всеки трябва да бъде осигурен достъп до благата на съвременното развитие, а опитите за ограничаването му за която и да е страна или народ трябва да се считат за акт на агресия“.

Шесто. Ние сме за равноправие, за опазване на разликата в потенциала на различните страни. Това е абсолютно обективен фактор. Но не по-малко обективен е фактът, че никой вече не е готов да се подчини, да постави своите интереси и нужди в зависимост от когото и да било, и най-вече от по-богатите и по-силните“, добави още Владимир Путин.

По време на речта си президентът на Русия припомни, че в Концепцията за външната политика на Русия, приета тази година, страната се характеризира като самобитна държава-цивилизация.

„В нашето разбиране цивилизацията е многостранен феномен. Разбира се, тя се тълкува по различни начини. Имаше и откровено колониална интерпретация: има някакъв „цивилизован свят“, който служи като модел за другите, всички трябва да следват тези стандарти, модели, а тези, които не са съгласни, ще бъдат вкарани в „цивилизацията“ с палката на „просветен“ майстор. Тези времена, както току-що казах, отминаха и нашето разбиране за цивилизация е съвсем различно“, каза президентът на Русия.

Tagged

1 thought on “Владимир Путин попари Запада: Не можете да спрете новия световен ред

  1. На този етап Запада няма да се откаже от възможността да използва държавите за собствени облаги (получаваш нещо евтино и го препродаваш скъпо, като останалите нямат право да търгуват с него). Всички военни бази на чужди територии трябва да бъдат премахнати за да няма напрежение между държавите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *