Владимир Путин разкри: Индия и Китай започват да произвеждат руската ваксина „Спутник V“!

Свят

Индия и Китай ще започнат да произвеждат руската ваксина „Спутник V“ срещу коронавируса.

Това заяви руският президент Владимир Путин, информира „Ройтерс“.

Руския лидер също предложи държавите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) да ускорят създаването на център за изследване на ваксини.

Миналата седмица бе съобщено, че руската ваксина „Спутник V“ предпазва хората от коронавирусна инфекция с 95% ефективност.

Русия регистрира „Спутник V“ за публична употреба през август. Тя стана първата одобрена ваксина в света, макар че последната фаза на изпитания още тече.

„Спутник V“ e създадена да провокира имунен отговор и да създаде антитела след две дози, поставени през 21 дни, като всяка се базира на различни вирусни вектори.

Руският институт „Гамалей“ разкри в петък, че Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) и индийската фармацевтична компания Hetero са постигнали сделка за 100 милиона дози от руската ваксина COVID-19, която се очаква да бъде произвеждана в Индия от следващата година. Очаква се аналогична сделка да бъде сключена и с китайска компания.

„Руският фонд за преки инвестиции и водещият фармацевтичен производител в Индия Hetero обявиха споразумение за производство в Индия на над 100 милиона дози годишно от регистрираната в световен мащаб коронавирусна ваксина Sputnik V. Страните планират да започнат производството на ваксини в началото на 2021 г.“, се посочва в изявление.

Руската ваксина срещу COVID-19 бе създадена от изследователския институт „Гамалей“ по-рано тази година. Междинните клинични изпитвания показват, че ваксината е 95% ефективна за предотвратяване на заболяването.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *