Владимир Путин: Трябва да приключим с неоколониализма, а в света да има само свободни нации

Свят

Срещите в този формат ще спомогнат за укрепване на широкия диалог и партньорства, за разработване на съвместни отговори на глобалните предизвикателства, отбеляза Владимир Путин в приветствието си към участниците в Международния форум „Единна Русия“. Форумът се проведе в Москва на 15-16 февруари.

„Неоколониализмът е срамно наследство от вековната ера на грабеж и експлоатация на народите от Африка, Азия, Латинска Америка и други региони на планетата. Неговите агресивни проявления виждаме днес в опитите на колективния Запад да поддържа по всякакъв начин своето господство и надмощие, да подчини икономически други държави, да ги лиши от суверенитет и да наложи чужди ценности и културни традиции“, подчерта държавният глава. .

Според него подобна политика се превърна в един от основните дестабилизиращи фактори в международните отношения, бариера за развитието на цялото човечество.

„Бих искал да отбележа, че нашата страна направи много за разрушаването на основите на колониалната система и подкрепата на националноосвободителните движения. Оказа сериозна помощ на младите независими държави за осигуряване на сигурност, развитие на икономиката и решаване на остри социални и хуманитарни проблеми. И днес ние сме готови да обединим сили в борбата за истинска свобода и справедливост, за прогрес на всички страни и народи, за формирането на демократичен многополюсен световен ред. Което се основава на принципите на международното право, зачитане на законните интереси на другия, взаимно доверие и творческо сътрудничество. Пожелавам ви ползотворна, конструктивна работа и всичко най-добро“, завърши Владимир Путин.

 

Напомняме, че на 15 и 16 февруари Единна Русия проведе в Москва първия Международен форум на привържениците на борбата срещу модерните практики на колониализма – „За свободата на нациите! За участие в него пристигнаха представители на водещи политически сили от 60 страни от Африка, Азия, ОНД, Близкия изток, Латинска Америка и Европа.

Около 400 делегати събраха събитията във форума. Те обсъждат проблемите на противодействието на намесата в суверенните дела на държавите, противодействието на деструктивните неоколониални практики, независимостта в политическата, финансовата, икономическата, информационната и други сфери.

Форумът има за цел да развива взаимноизгодно многостранно сътрудничество с отговорни политически сили на всички континенти.

Неформалното сдружение на политически партии и обществени сили „Форум на привържениците на борбата срещу съвременните практики на колониализма“ е създадено по инициатива на „Единна Русия“. Идеята беше подкрепена от президента Владимир Путин, а руското външно министерство ще допринесе за нейното реализиране и ще окаже подкрепа по време на форума.

На заседание на организационния комитет на форума през ноември 2023 г. председателят на „Единна Русия“ Дмитрий Медведев предложи името на форума „За свободата на нациите!“ Освен това форумът ще се провежда веднъж на две години, а организационният му комитет е преобразуван в постоянен комитет с правомощия до 2026 г.

Превод ПИ

Източник Поглед.инфо

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *