Военен скандал за 7 милиарда разтърси парламента. Вижте с какво се похвали Явор Божанков

България отблизо

Народният представител от БСП Иван Ченчев прекъсна темата за доставките на оръжия до Украйна и поиска няколко секунди за друг важен казус.

 

Ченчев заговори и за важността от построяването на детска болница и апелира към депутатите да започнат да работят по повече теми, свързани с българските граждани, а не украинските. 

Депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков поиска изказване по темата.

„Помощта на Украйна е израз на европейска солидарност, но е нищожна спрямо това, което държавата ни получава възмездно. Това, което даряваме е малка част. България печели ужасно много.

Нашата военна индустрия е на ниво, което безпрецедентно. Това е работа за производителите, добавена стойност за икономиката и на всеки е ясно какви са постъпленията в хазната. Да спекулирате и да противопоставяте помощта за Украйна с детски болници е абсолютен популизъм“, разкри Божанков.

Призовах ви да решаваме повече български проблеми. Г-н Божанков, нито един народен представител в тази зала не знае какво даваме на Украйна.

Вие знаете ли? Комисията по отбрана не можа да каже. Вие знаете ли го и ако го знаете – кажете го. Ние не знаем колко процента от старото е дадено, колко има сега.

За Украйна може да взимаме решения на тъмно, а когато говорим за детска болница е популизъм. Понеже там умирали хора и сме европейци. Не мога да повярвам каква е тезата ви. Популизъм било да говорим за детска болница. Ще говорим, докато не направим детска болница. От 2001 година се говори за това.

Вие имате тези, опозицията има тези. Вашите тези са европейските, а явно на опозицията са популизъм. Ако излезете извън тази зала, темите на опозицията са тези на хората“, отговори Ченчев.

„Популизмът се състои в това – една бедна България помага на една богата Украйна, даваме пари, а имаме нужда от пари за детска болница. Популизъм е, защото ускорихме този проект. Вие противопоставяте тия неща. Аз казвам фактите.

България получила много повече средства, отколкото е дарила. Над 7 млрд. е получила индустрията ни – работни места, данъци. Ако държавата ни иска да получава средства по ПВУ, България ще бъде сред първите държави в реконструкцията на Украйна“, опита се да обясни Божанков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *