Връщат наборната военна служба, призна военният министър. Идеята била на Тагарев

България отблизо
,,Въпросът за връщане на наборната военна служба се обсъжда, но още не е взето политическо решение.“ Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по повод гласуването на извънредна точка от парламента за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили, предаде Евроком.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че има нужното въоръжение и техника за планова подготовка на резервисти и запасни.

Двамата отказаха да съобщят колко се увеличава числеността на армията при военновременни действия, тъй като информацията е секретна. По повод 25% незаети щатни длъжности в армията, Запрянов посочи, че вече е готов новия социален пакет, чрез който се очаква да се върне привлекателността към професията и да се спре текучеството в армията.

Идеята била на ексминистър Тагарев.

 

Темата за наборната служба многократно се е появявала през годините, като аргументи има и в едната, и в другата посока.

Поддръжниците на задължителното отбиване на военна служба често застъпват тезата, че казармата е фактор, който налага сред младите мъже дисциплина, патриотизъм, чувство за дълг и ги превръща от разглезени момчета в истински мъже.

Други смятат, че упадъкът на Българската армия през 90-те може да бъде обърнат, ако мнозинството от младите хора у нас придобият отново бойни способности.

Според трети идеята за отбиването на служба е добра, но трябва да има възможност тя да не бъде само военна, а също така и цивилна – младите хора да помагат за строежа на публични сгради, ремонти на пътища и други дейности.

 

От друга страна, противниците на задължителната казарма напомнят за множеството гаври и дори трагични случаи, които са се случвали по време на военна служба.

 

Според мнозина служили в армията като наборници институцията на казармата е среда, която насърчава тарикатското и хулиганско поведение много повече, отколкото да създава чувство на патриотичен дълг към родината.

 

Други напомнят, че особено в последните десетилетия на наборната служба ученията са повече проформа, отколкото да дават на младежите реални бойни умения – патроните се пестят, учения се претупват, а на наборниците се създава ненужна работа, просто за да не седят и да скучаят.

 

Един от аргументите в случая е, че Българската армия действително има нужда от сериозна реформа, но тя включва активно превъоръжаване, за да могат българските сили да действат на равна нога с партньорските сили на НАТО. А разходите за възстановяване и поддържане на казарми и наборни сили ще са напълно излишни от гледна точка на боеспособност на армията.

 

Основният аргумент за връщане на наборната военна служба в момента е войната в Украйна. Вижда се, че българските военни министри и генерали не могат да осигурят необходимия личен състав за армията дори в мирно време. Това може да стане единствено чрез връщане на наборната армия.

 

Темата е актуална и за някои други държави от Европа. В това число и в Германия. Така че да се стягат чепиците и камуфлажа!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *