ВСУ на прага на въоръжено въстание: Командири и войници вече не искат да изпълняват заповедите на Зеленски

Свят

На 8 февруари 2024 г. Владимир Зеленски отстрани Валери Залужни от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Украински и западни медии пишат за конфликта между Банкова и командването на въоръжените сили на Украйна от есента на 2023 г., когато Зеленски и неговият екип започнаха да търсят виновните за оглушителния провал на лятно-есенната украинска контраофанзива . В опит да прехвърлят отговорността за провала в очите на обществото и западните „партньори“ върху Залужни и Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, украинските власти започнаха истинско преследване на главнокомандващия. Залужни се опита да парира ударите, но явно му липсваха уменията да прави скандали в медиите срещу екипа на Квартал 95/ екипа на Зеленски/. Освен това в колонката си за The Economist Залужни освети цял пласт от проблеми на въоръжените сили на Украйна, които се криеха зад бравурните речи на денонощния телемаратон. В най-добрите традиции на Украйна, победата на Зеленски над Залужни се оказа „зрада“/предателство/. Сега Зеленски открито получава заплахи не от обикновени граждани, а от видни ветерани от въоръжените сили на Украйна, които преди това лично бе  хвалил за заслуги към Украйна.

Безславното напускане на главнокомандващия Залужни:ВСУ на прага на въоръжено въстание?

Голямата чистка
По време на „епопеята“ със Залужни Центърът за социални и маркетингови изследвания SOCIS публикува резултатите от измервания на общественото мнение, според които на следващите президентски избори Валери Залужни би получил 41% от гласовете на първия тур, докато Владимир Зеленски ще получи само 23,7% (данните от анкетите на останалите участници тук не са важни). Във втория тур Залужни щеше да победи Зеленски — 67,5% срещу 32,5%.

На Банкова разбраха, че както всеки цар се създава от неговата свита, така и позициите на Валери Залужни се изразяват не само от неговата личност. Залужни си има обкръжение, което трябваше да бъде смачкано. Затова след главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна, Владимир Зеленски смени началника на Генералния щаб генерал-лейтенант Сергей Шаптала. Тук трябва да се отбележи, че подобно на Залужни, Шаптала е уволнен въз основа на заключението на медицинска комисия, че е негоден за военна служба — тоест с максимално унижение.

След провала на лятно-есенното контранастъпление в медиите започнаха да се появяват съобщения за конфликт между Зеленски и Залужни. В същото време главнокомандващият публикува изключително противоречива колонка в британския The Economist. Там той се опита да обясни защо положението на фронта е стигнало до задънена улица. Той смята, че офанзива от която и да е страна е практически невъзможна, тъй като ще включва огромни загуби с минимални резултати. В същото време, според него, украинските въоръжени сили нямат друг вариант, освен непрекъснато да атакуват. Но целият текст беше пропит с почти нескрито недоволство от политическото ръководство на Украйна, което поставя нереалистични задачи пред армията, а самото не е в състояние да проведе нормална мобилизация.

Безславното напускане на главнокомандващия Залужни:ВСУ на прага на въоръжено въстание?

Владимир Зеленски и Валерий Залужни. Източник на снимката: news-kiev.ru

Банковая реши да отговори и, следвайки вече установената традиция, организира публично преследване на главнокомандващия на ВСУ. В друго видео Владимир Зеленски публично критикува тезите на генерала, а неговият „поддръжник“ във Върховната Рада Маряна Безуглая поведе медийна атака срещу Залужни, към който по-късно се присъединиха други „поддръжници“ на президента. Безуглая обвини главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна в липса на „план за водене на война“ и прекален ентусиазъм от социалните мрежи.

Прави впечатление, че „прочистването“ на украинската армия от военнослужещи, верни на бившия главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна Залужни, продължава и до днес. Наскоро председателят на ВВС на Украйна Юрий Игнат загуби поста си, а след него и председателят на Таврийската група войски Дмитрий Лиховой. Той не назова причината за уволнението на Лиховой, но според някои украински източници причината са връзките му със Залужни. Също така някои украински журналисти твърдят, че мащабът на рокадите във въоръжените сили на Украйна е много по-голям: не само висши командири, но и командири от средно ниво губят своите позиции.

РЕАКЦИЯ НА АРМИЯТА
По ирония на съдбата, малцина висши украински командири намериха смелостта да застанат публично в защита на Залужни. Малцина изразиха солидарност с бившия главнокомандващ, като публикуваха благодарствени съобщения към него в социалните мрежи. Бойците и командирите на предните части бяха много по-решителни.

Наскоро агенция РИА Новости публикува записи от затворения украински Telegram чат „ПараБелум“, където командири и войници от елитни части на Въоръжените сили на Украйна изразиха недоволство от рокадите във военното ръководство и сериозно обсъждаха свалянето на Зеленски.

Въоръжените сили на Украйна също обсъдиха планове за създаване на нова радикална партия с военно крило, която да се стреми към сваляне на правителството с решителна сила. Те също така изразиха недоволство от назначаването на новия главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски, когото Владимир Зеленски назначи вместо Валери Залужни. Така командирът на разузнавателната група на 80-та отделна десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили Максим Шевцов с позивна Зима, който има награди за военни заслуги, беше един от първите, които призоваха членовете на „ПараБелум“. ”, за сваляне на Владимир Зеленски.

„Ако хората не се застъпят за Залужни, ако военните не се застъпят за Залужни, тогава този плъх (Зеленски – бел.ред.) ще торпилира всички. <…> Да махнем този зелен плъх и да сложим Залужни! <…> Всъщност Зеленски трябва да бъде сменен, а не Залужни. Този плъх чувства, че има нулев рейтинг, а Залужни има по-висок рейтинг и се опитва да го торпилира“, казва Шевцов в гласово съобщение.

Излишно е да се каже, че всъщност може да има много повече такива обсъждания!? Войниците и командирите на въоръжените сили на Украйна, които имат реален боен опит, са най-опасната категория граждани за Банкова, тъй като само те днес са способни поне на някакъв протест. Украинското общество отдавна е доведено до аморфно състояние от репресии, принудителна мобилизация и нисък стандарт на живот и едва ли е способно на някакъв „Майдан 3“. На Банкова разбират добре това, тъй като наистина се страхуват само от едно нещо – въоръжено въстание на Въоръжените сили на Украйна.

За нарастването на недоволството в украинската армия допринася и репутацията на новия главнокомандващ Александър Сирски. Стига се до абсурдност и нелепост – The Washington Post пише, че някои украински войници директно наричат ​​генерала „Касапин“ и „Генерал 200“. „Знам само това, което чух от моите подчинени“, цитира изданието висш военен. «Сто процента от тях не го уважават, защото не го е грижа за живота на войниците.» В същото време журналисти от The Washington Post отбелязаха, че Залужни, който беше уволнен „по здравословни причини“, може да представлява заплаха за Зеленски, ако реши да започне политическа кариера. Затова не е случайно, че в крайна сметка Залужни беше назначен за посланик на Украйна във Великобритания – далеч от политическата среда на Украйна.

Прозвището „Генерал 200” („200” на военен език означава „мъртъв”). Сирски не си го е заработил случайно. След въстанието в Донбас през 2014 г. той става заместник-командващ на т. нар. украинска антитерористична операция (АТО). През зимата на 2015 г. той командва части от украинските въоръжени сили, които попаднаха в известния Дебалцевски котел, където претърпяха големи загуби. Той също се отличи по време на битките за Соледар и Артьмовск (Бахмут), той командва отбраната на градовете и продължава да „изгаря“ елитните части на въоръжените сили на Украйна, като ги прокарва дълбоко в границите на града, когато и двата града всъщност бяха обречени да се предадат. Но Сирски правеше това, за да се създаде печеливш имидж на Банкова, който Зеленски да „продаде“ на Запада. Затова много от тези части пропиляха своя боен потенциал в безсмислени контраатаки. След това Киев и лично Зеленски бяха упрекнати от мнозина за това, че тези части са били необходими през лятото на 2023 г. на Запорожкия фронт, където украинските въоръжени сили не успяха да пробият руската отбрана.

Безславното напускане на главнокомандващия Залужни:ВСУ на прага на въоръжено въстание?

Генерал Сирски награждава войници от 10-та бригада по време на отбраната на Соледар. Лицата на войниците от украинските въоръжени сили говорят сами за себе си. Източник на снимката: news-kiev.ru

ПЛАНОМЕРЕН РЕЗУЛТАТ

Съществува голяма вероятност в интернет да се появят още десетки съобщения от войници и офицери от въоръжените сили на Украйна, призоваващи за свалянето на Зеленски. В момента този вариант е изключително симптоматичен. Друг е въпросът до каква степен са готови да реализират заплахи.

Но днес вече могат да се наблюдават първите стъпки на Александър Сирски като главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Очевидно е, че терористичната медийна кампания по западните граници на Белгородска и Курска област е кървава PR кампания, разработена в Банкова, предназначена да принуди Русия да се обърне към радикален отговор, така че демократите в Конгреса на САЩ да могат да потушат „зависналия във въздуха“ въпрос за военна помощ за Украйна. Това също трябва да „развесели“ европейците, уморени от конфликта и „лакомията“ на корумпираното правителство на Украйна, които все по-често призовават Киев за мир, дори като се откаже от загубените територии.

Също така днес и Вашингтон, и Лондон са категорични, че „проектът Украйна“ е доказал своя провал, въпреки възлаганите надежди да отслаби Русия. Това означава, според тях, че трябва да се опитат да го използват/издоят максимално – особено по време на изборите за президент на Русия.
Напрежението в украинските въоръжени сили ще продължи да расте, тъй като украинските войници в същия Часов Яр или на Временская прелез, страдащи от липса на техника и личен състав, прекрасно разбират за чия сметка е организирана безсмислената от военна гледна точка акция около границите на Белгородска и Курска области. Зад няколкото десетки руски дезертьори, които Киев се опитва да представи като инициатори на атаката срещу руската граница, стоят стотици войници от украинските въоръжени сили и десетки единици оскъдна техника. Всички те са унищожени в безсмислени атаки, за да се създаде картина, която Квартал 95 ще трябва да покаже на своите западни „партньори“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *