Възторженият евроатлантизъм заглъхва

България отблизо

Въздухът тези дни трепери от разнопосочното раздухване на въпроса „Ще се случи ли ротацията, ще я бъде ли сглобката?“. По-първите лица от трите сглобяеми части ту издигат неприемливи за другата гръмки условия, ту подсказват на публиката, че някаква по название такава е неизбежна.

Разиграват имитация на люта политическа борба с цел поредното баламосване на българите.

Инсценировките на битки за ценности и принципи на ползу роду са продиктувани от вътрешнополитически съображения, но предвид външнополитическия натиск. Много скоро предстоят избори за Европарламент, налага се мобилизация на какъвто е останал свой електорат. Важен тест за политическа тежест. За някои партии и особено лидери май и с фатална стойност.

Решенията и действията, както и публичната активност на ППДБ, ГЕРБ-СДС, донякъде и на ДПС, са функция на състоянието на евроатлантическия свят. Конкретно от преките указания от Брюксел и преди всичко от Вашингтон. Отдавна е тази зависимост, но отскоро е особено тежка.

Най-гадното за туземните ротационно сглобяващи се е в това, че и в Брюксел, и във Вашингтон нямат поне малко ясна стратегия за близкото бъдеще. Дори за себе си нямат! Какъв общ план да им сведат за изпълнение, какви конкретни указания да им спуснат поне за девет месеца напред?

Възторженият евроатлантизъм заглъхва в почти всички страни в ЕС и НАТО – ето го големият проблем за политиците в тези страни.

Неизбежно и у нас. Призивът „Примирете се със сглобката, иначе подкрепяте Путин!“ и преди девет месеца не звучеше убедително, а сега просто дразни мнозинството избиратели. В централите на ПП и ДБ, май дори и на ГЕРБ витае и ги движи страх да не се окаже, че ще отбележат забележим спад на доверието.

Западът е изправен пред неразрешима засега дилема – трябва да предложи условия хем за прекратяване на вече загубената война в Украйна, хем да запази остатъците от някогашния си престиж. Засега не се появява поне малко ясна линия на поведение в тази посока. Шумно заплашват Москва и дрънчат с оръжия, но признаците на страх са видими.

Оттам вътрешни брожения в лагера на НАТО, панически изцепки в Европарламента (ЕП) и Еврокомисията (ЕК). Поизчезнаха пропагандните заклинания от сорта на „Неизбежно стратегическо поражение на Русия“ и „Подкрепа за Украйна колкото е нужна!“. Страховете пораждат хаотичност с елементи на паника сред политическите елити.

Логично и очаквано. Защото двете години война в Украйна се оказаха провал за САЩ и НАТО. Киевският режим се срива под ударите на руското оръжие. Хилядакилометровият фронт е напрегнат като струна и заплашва да се скъса.

Милиардерът Дейвид Сакс в telegram.org: „Всички изявления на Байдън в началото на войната се сбъднаха, но с обратен знак. Каза, че ще отслабим Русия, а ние направихме руската армия по-силна. САЩ са изчерпали резервите си… руската икономика расте по-бързо от икономиката на която и да е от страните от Г-7… Стореното води и до демографската смърт на Украйна.“
У нас сглобените евроатлантици шумно се хвалят. Ето лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: „България е дала и помогнала на Украйна много повече от големите богати държави. С всичко, което българският парламент реши и изпрати.“

Конгресът на САЩ отказва да даде обещаните от демократите $61 милиарда, засега изнамериха за Украйна скромните $300 милиона. Все по-често там се пише, че САЩ трябва най сетне да признаят необходимостта от отказ от активно участие в подкрепата за Украйна. Дори при немислими доскоро териториални отстъпки на Русия.

Като зарежат евронатовците да се оправят сами с Украйна и континенталния си миш-маш. А да рискуват сигурна катастрофа с ядрена война с Русия ли? Не е за вярване!

При сегашните ЕП и ЕК Евросъюзът ще бъде принудена да се съобрази с всяко решение на САЩ. Каквото и да им струва на сегашните евродепутати на изборите през юни. Знаят, че ще се появи съвсем нов състав с много по-малко зеленясали соросоиди, ЛГБТ-йци и прочие неолиберални щураци, но повече националисти и истински десни.

Затова са уплашени до полуда и бързат да прокарат колкото може повече идиотщини, вредни и опасни за европейците. Изглежда скоро в Брюксел предстои и отмяната третия закон на Нютон. Знаят, че всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие, но не им отърва да им се случи на тях.

В тази посока са последните им действия. Евродепутатите одобриха тези дни с огромно мнозинство закон за свободата на медиите. Красноречив е коментарът на френската евродепутатка Катрин Гризе: „Благодарение на този текст ще предоставим на комисията на ЕК контрол над всички регулатори и има риск тя да се превърне в „министерство на истината“.
Според нея плурализмът и свободата на мненията са чужди на съвременната брюкселска бюрокрация. Права е! В „Труд“ и други медии отдавна се предупреждава за такива намерения и в ЕС, и у нас. Ето ги решителните стъпки към тежка цензура.

Демокрация ли! Да видим как са гласували там евродепутатите от България, че да се ориентираме за позициите по въпроса на изпратилите ги там партии.

И последната налудност откъм Съвета на Европа в доклад за процедурите за правно признаване на пола: „Държавите трябва да защитават по-добре правата на транссексуалните лица, трябва да се провеждат възможно най-бързо и прозрачно и трябва да бъдат открити за малолетни с нужното отчитане на мнението на детето, зрелостта и без произволни ограничения на възрастта“.

Иначе в Европа всяка политическа сила спасява себе си. Някои и страната си от неолибералната чума и евроатлантическото безумие. Германският канцлер Олаф Шолц не желае да подлага страната си на риск и сложи кръст на военната помощ за Украйна като изпраща пари, ракети и войници.

Стана ясно, че Унгария и Словакия не са съгласни с намерението на Полша и Чехия да оказват военна помощ на Украйна. Словашкият премиер Роберт Фицо заяви скриваното досега в ЕС и НАТО: „Въоръженият конфликт в Украйна е започнал още през 2014 г. с „вилнеенето на украинските неонацисти“.

У нас министри на сглобените просто лъжат. „Няма засилен миграционен натиск. Напротив, има трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск „, категоричен е министърът на МВР Калин Стоянов. Председателят на БСП Корнелия Нинова: „Предлагам ви от този момент да не вярвате на нито една негова дума!“

Ами права е. Защото Правната парламентарна комисия прие на първо четене предложените от ГЕРБ и ДПС законодателни промени за увеличаване капацитета на „Гранична полиция“,. Инициативата е провокирана от миграционната обстановка, натиска през последните дни и произтичащите от тях заплахи, обясни председателят на Комисията Ана Александрова.

Но пак ще има нещо като сглобка. По-малкото зло е за участниците. Защото нито ППДБ могат да оцелеят без нея, нито ГЕРБ-СДС и ДПС биха желали сами да поемат тежките отговорности да управляват в условията на европейски миш-маш и пълна политическа мъгла във Вашингтон.

 

Автор д-р Илия Илиев

Източник Труд

Tagged

1 thought on “Възторженият евроатлантизъм заглъхва

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *