В менюто: Рулца от мравки и червеи, хляб с тарантула… Ще поръчате ли?

България отблизо

Пролетни рулца с мравки с водни червеи, индийско хлебче самоса от тарантула, понички от копринени червеи, шишчета от скорпиони…Ресторант, отворен от двама французи и специализиран в ястия на базата на насекоми, привлича много клиенти в Камбоджа, предаде Франс прес.

 

Консумацията на насекоми е честа практика в тази страна в Югоизточна Азия, но те обикновено се предлагат на улицата, като са пържени и полети със сос.

Заведението „Бъг кафе“ отвори врати преди 5 години в Сием Реап, близо до Ангкор, и предлага кулинарни специалитети. „Искаме да покажем, че е възможно да се приготвят вкусни ястия с насекоми“, заяви съоснователят на заведението Дави Блузар. Той създал рецептите заедно със свой братовчед и камбоджанския майстор-готвач Сейха Соен.

Летящи мравки с резени гуава, пармезан и сос винегрет с мед, крем от сладки картофи с ларви на пчели, галета от пюре от мравки, пчели, щурци със сирене и кисели краставички, чийзкейк със скакалци – с тези специалитети двамата французи се стремят също да изпратят послание, пише БТА.

Насекомите са евтин източник на протеини и, според Блузар и братовчед му, може да допринесат за намаляване на огромната консумация на месо, която има значимо въздействие върху климатичното затопляне и обезлесяването.

С една малка разлика. Народите от Азия и Африка, които ядат насекоми, бръмбари, червеи и т.н. си ги ядат от векове. Техните организми са привикнали към тази храна и стомасите им произвеждат необходимите ензими, за да ги разградят. Европейските народи никога не са яли такава „вкусна“ храна. Следователно техните организми не са пригодени и ще започне бум на най-различни заболявания, само защото на някой в Брюксел му хрумнало да бори увеличаването на населението на земята с – паяци, щурци, мравки, червеи и т.н.

Освен това, ако човечеството унищожи всички насекоми като ги изяде това ще бъде нова екологична катастрофа. Някой в Брюксел мислил ли е за това? Не, никой.

На всичко отгоре въпросът е как ще заситим увеличаващото се население на Земята с паяци и насекоми, след като не можем да го нахраним с далеч по-големите прасета, кокошки и крави?

Но май и по този въпрос никой в Брюксел не се замисля. Важното е да направим така, че хората да се разболяват все повече. Независимо дали от пандемии, насекоми или нещо друго.

Скоро може да ни накарат да ядем плъхове, и всякакви други гадории.

Това е Брюксел. Това е ЕС. Който иска да остане в този „съюз“ да се приготвя да яде тези „вкусни“ и „питателни храни“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *