Георги Харизанов: На Бойко му писна да издържа БНТ и БНР! Вече всеки ще си плаща за държавните телевизия и радио!

България отблизо

Докато БНР и БНТ получават държавни пари, те не са обществени медии. Това каза за предаването „Това е България“ по Радио „Фокус“ политическият анализатор Георги Харизанов.

По неговите думи, в новия Закон за радиото и телевизията е предвидена „такса електромер“, която предвижда всяко семейство да заплаща сумата от два лева за поддръжка на двете медии, но ако бъде въведен в действие, те ще трябва да се превърнат в обществени и всяка друга издръжка от бюджета към тях да се прекрати.

„Нека или се заличи този текст и приходите на медиите се обърнат към модерните системи на разпространение, тоест към частните кабелни оператори, това важи и за БНТ, или нека най-накрая този текст се въведе в употреба, нека го кажем, за да може тези медии да са издържани от обществото, а не от конкретното правителство, защото разбирате, че в момента имаме квазиобществени медии. Да, те са държавни. Техните имоти са държавни, те се намират в държавни сгради и са на държавна, а не на обществена поддръжка. Тя може да е от данъците на обществото, но се определя от държавата и от този, който я ръководи в момента“, обясни анализаторът.

Георги Харизанов каза още, че има три възможности за финансирането на медиите – чрез държавния бюджет; такса „електромер“, която предвижда всяко семейство да плаща символична сума, а медиите да бъдат обществени; или излизане на свободния пазар.

Според него няма държавен продукт, който да е по-добър от произведения в частния сектор./Източник Епицентър/

Ето виждате ли какво става?! Един път ще си плащаме на държавния бюджет и понеже държавата вече няма пари, защото потъват в герберски джобове, сега ще трябва втори път да плащаме за БНТ и БНР. Това е нахалство и безочие от страна на правителството. БНТ и БНР са обществени медии точно защото им плаща държавата, тоест обществото. Но така ще е като няма икономика. И за 10 години Борисов не си мръдна пръста да я възстанови.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *