Голямата българска революция започва през септември! Властта трепери! Ето кой ще залее площадите!

България отблизо

Голямата българска революция започва през септември!

По примера на румънците хиляди емигранти се завръщат, за да поискат оставката на управляващите, които с недалновидната си и антибългарска политика изгониха два милиона души да се скитат немили-недраги и да слугуват в чужди държави.

Всичко това звучи много смело, много героично и събужда нови надежди у задрямалите българи.

Във Фейсбук гъмжи от обяви и призиви за митинг на жълтите павета. Развяват се лозунги, пускат се покани и напрежението постепенно се нагнетява.  И както винаги има нещо, което безпокои малкото останали мислещи хора.

Първо – датата. В едни покани тя е 6 септември, в други 15-ти, в трети 16-ти. Доста странно е да подготвяш такова нещо и да не знаеш кога точно ще се проведе. Което означава, че или няма стабилна и сериозна организация, или са се появили дежурните тролове, които местят непрекъснато датата, за да хвърлят в заблуда желаещите да протестират и те да се откажат предварително, смятайки, че това е поредният кьорфишек.

Второ – песимизма. Отново тролове шарят по ФБ – групите и пишат скептични постове от типа на „Защо да стачкуваме, като нищо няма да се промени?“, „Кой ще се засили чак от Англия и Испания да клати правителството, като си е уредил живота там?“, „Много приказвате, но ще ви видим колко души ще се съберете!“ и т.н. и т.н. Така се внушава предварително, че има две Българии. Едната на тези, които са в чужбина и които са готови да се върнат и да си го върнат на тези, които насила са ги прокудили и другата, която по територия е на Балканите, но населението й е изкуствено конфронтирано  с „чуждоземците“. От многото постове на „туземци“ излиза, че емигрантите ще стачкуват, а местните ще гледат сеир и ще коментират само в социалните мрежи. Това също се внушава непрекъснато и не е ясно нарочно ли се прави, или народът се е превърнал в сеирджия и чака някой друг да му свърши работата. Дори се стига до предложени да си внесем малко гърци и румънци, понеже те знаели как става тази работа с протестите.

Третото е странният засега отпор от страна на столичани. Доста от тях пишат, че няма да подкрепят протеста, понеже българите в чужбина не са подкрепяли досега техните. Е, няма как да се лети със самолети всеки път, когато стотина души решат да излязат на площада! Други софиянци пък се разграничават от протеста и обвиняват емигрантите, че имали свои цели и искали да вземат властта! Което пък граничи с безумието.

В битката в Мрежата се намесват и държавни чиновници, които обясняват, че си живеем добре и няма нужда някой да идва от чужбина да ни спасява. Профилите им, ако са истински, стават жертва на вбесени противници на режима, но на никого не му пука. Важното е колебаещите се съвсем да се разколебаят.

И последно, но не по важност е инертността българска. Мнозина подкрепят протеста, но нямало да дойдат. Причините? Един живеел далече, друг трябвало да подготвя детето за училище, трети нямал пари да стигне до София, за четвърти датата била неудобна.

Че то за българи удобна дата има ли?

Добре е организаторите да се легитимират и да покажат, че са сериозни. Да определят точна дата и да не се оставят на провокации, каквито вече усилено се разпространяват из Мрежата.

Добре е и разните там пациентски, еко, войнски и всякакви организации да се обединят и да подкрепят протеста. Ако пак се разграничат и обявят, че ще правят свой отделен, значи пак ще гледаме пиесата „Много шум за нищо“, но не по Шекспир, а по български.

Ще има ли протест през септември?

Ще се изпълни ли площадът с недоволни българи?

Леко сме скептични заради всичко, което изброихме дотук.

Но се надяваме!

Много се надяваме да има.

И да покажем, че България не е най-безгласната буква в ЕС и в нея живеят горди и непримирими хора! А не роби!

Автор Станислава Славова, istinata.net

Tagged

1 thought on “Голямата българска революция започва през септември! Властта трепери! Ето кой ще залее площадите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *