Голям скандал: Правителството на Петков се отказва от преговори с Газпром, но не знае кой ще ни доставя газ!

България отблизо

Правителството на Кирил Петков се отказва от преговори с Газпром. Освен, че новината гръмна в световните медии, тя беше потвърдена и от финансовият министър Асен Василев.

„България няма да преговаря за сключване на нов договор с „Газпром“, заяви Василев пред БНР, като изтъква, че причината е войната в Украйна.

Така страната ни е изправена пред почти патова ситуация, като ще трябва да се търсят алтернативни на руския газ. Василев обяви, че ще започнат през идните седмици обсъждане на европейско ниво какво да се прави и евентуално за общ газов договор, който да важи за целия ЕС.

Като алтернатива на руския газ Василев вижда доставки от Катар, Алжир или близки държави от региона, без да отчита, че всъщност и те зареждат от Русия. По думите на вицепремиера това било общоевропейска стратегия.

Според едно от последните проучвания, България е сред най-зависимите от руски газ икономики на Стария континент. Синьото гориво, което получаваме от Русия е на 77%, което означава, че при отказ на правителството за преговори с „Газпром“, цялото това количество ще трябва да бъде заменено от други източници, които към момента не са ясни.

Василев допълва, че страната ни е водила разговори с Гърция и Турция, за да използваме съществуващата инфраструктура за доставки на газ от Азербайджан./tribune.bg

loading...

Tagged

1 thought on “Голям скандал: Правителството на Петков се отказва от преговори с Газпром, но не знае кой ще ни доставя газ!

  1. това правителство не се отказва, нито решава нещо съществено;
    то просто следва указанията на външното си командване;

    страшно е безумието на алчността за пари, власт и слава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.