Грозно обвинение срещу Кристиян Бойков и шефовете му: Съдят ги за „престъпление против републиката“!

България отблизо

Специализираната прокуратура предаде на съд трима души за хакерската атака срещу НАП. На 22 юли 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. 

Софийска градска прокуратура, която обвини в компютърно престъпление Кристиян Бойков, изпрати досъдебното производство по компетентност на Специализираната прокуратура, тъй като бяха събрани доказателства за извършено престъпление против Републиката, с цел да създаде смут и страх в населението. Извършено е компютърно престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Специализираната прокуратура прие делото и извърши допълнителни процесуално-следствени действия, при които бяха събрани доказателства, обосноваващи ангажирането на наказателната отговорност на още две лица – на изпълнителния директор Георги Янков и на собственика на дружеството Иван Тодоров, работодател на Кристиян Бойков, които са действали като подбудители на Бойков за извършване на престъплението.

Търговският директор на „ТАД ГРУП“ ЕООД е обвинен за това, че като подбудител, умишлено склонил Кристиян Бойков да извърши престъпление с цел да създаде смут и страх в населението. Взета му е мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 20 000 лв.

Същото обвинение като подбудител е повдигнато и на собственика на „ТАД ГРУП“ ЕООД И. Т. До настоящия момент И.Т. не е открит на известните му адреси, поради което е обявен за общодържавно издирване и ще бъде издадена Европейска заповед за ареста му.

На Кристиян Бойков е повдигнато ново обвинение – като извършител на престъплението (по чл. 108а, ал.1 от НК), в съучастие с Г. Я. и И. Т. като подбудители, за което му е взета парична гаранция от 20 000 лева.

Събраните доказателства сочат, че базата данни на НАП не е единствената, незаконно атакувана от тримата обвинени. До момента са събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма, предоставяща интернет услуги и други. В интерес на разследването, на този етап имената на институциите и дружествата няма да бъдат огласявани.

За предприетите действия по привличане на три лица като обвиняеми за извършено престъпление по чл. 108а от НК, Специализираната прокуратура е уведомила Комисията за защита на личните данни и Комисията „Антикорупция“.

Продължават действията по събиране на доказателства, което може да доведе до привличане към отговорност и на други лица./blitz.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *