Да не повярваш: ГЕРБ получиха шамар от своя любим ЕС, но…с условие!

Свят

Законотворците на ГЕРБ получиха шамар от европейските институции, но под условие.

Венецианската комисия попари амбициите на управляващите да въведат нова фигура в българската правна система – прокурор, чието единствено правомощие е да разследва главния прокурор. Условието обаче е да проведат всеобхватна реформа на съдебната система.

 

Управляващите мотивираха поправката с препоръки на така наречената Венецианска комисия (Комисията към Съвета на Европа за демокрация чрез право). Проектът бе представен от депутатите от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и Красимир Ципов.

 

Сега се оказа, че комисията не е поставила точно такива препоръки.

 

Одобреното на първо четене създаване на фигурата обвинител, който да разследва главния прокурор в България, е предизвикало изненада в Комисията към Съвета на Европа за демокрация чрез право. От Венецианската комисия са обявили това на днешното заседание на мониторинговата група в Европейския парламент. Информацията предаде кореспондентът на БНР в Брюксел.

Мониторинговата група за демокрацията, правовата държава и основните права към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент обсъжда за втори път ситуацията в България. Заседанието е виртуално.

Според отлично осведомен източник представителят на Венецианската комисия е заявил, че подобна фигура не е част от световната практика и е определил решението за нейното създаване като „странно“.
Той е подчертал, че подобно наблюдение е допустимо само по отделни случаи, каквато практика съществува в Съединените щати.

Припомняме, че ГЕРБ внесе промени в НПК и Закона за съдебната власт през декември, които въвеждат фигурата на разследващ прокурор на главния прокурор. Те минаха на първо четене със сто гласа „за“ в последния работен ден преди ваканцията.

С поправките се въвежда фигурата на прокурор с правомощие да разследва главния прокурор. Обещанието пред европейския комисар по правосъдие и амбицията на вносителите е това да стане правен факт до края на мандата на 44-то Народно събрание през март.

Още при внасянето на промяната юристи я определиха като тежък юридически гаф, сравним в проекта за нова Конституция. Имаше и прогнози, че поправката за разследващ прокурор противоречи на основния закон.

Остро се противопоставиха при обсъжданията и от БСП.

Прокуратурата също изпрати отрицателно становище, в което се позова на решение на Конституционния съд, според което всеки прокурор може да разследва главния прокурор.

 

Въпреки това, ГЕРБ се заинатиха и обещаха да приемат законовата поправка до края на парламентарния мандат, която да влезе в сила през март.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *