Битката за Купянск е на приключване, следва Харков

Свят

Сблъсъците продължават в Купянското и Краснолиманското направление, отбелязват експертите на OSW. Основната задача на руските войски тук е да пробият украинската отбрана, включително по западния бряг на река Жеребец.

Тази задача се изпълнява с комбинираните и координирани усилия на руската  артилерия, ракетните войски, танковите полкове, щурмовите изтребители и хеликоптерите, безпилотните летателни апарати, термобаричните снаряди, огнехвъргачките, тежките миномети и страховитите 1500 килограмови бомби, които разбиват всяко укрепление. Накрая, разбира се, идва пехотата, която разчиства каквото е останало от позициите на противника.

По този начин украинските въоръжени сили ще бъдат изтласкани отвъд река Оскол. А руската армия ще поеме към втория по големина град в Украйна – Харков.

Мащабни военни действия се водят и в района на Херсон. Самият Херсон и околностите му, където украинските въоръжени сили са концентрирали артилерия, са под контрабатареен огън.

Руските войски, заели стратегически позиции на левия бряг на Днепър, са в състояние да нанесат масирани атаки на Херсон и околните райони.

В същото време, както отбелязва Drive WarZone (както и OSW, той ежедневно следи фронтовата обстановка), украинските въоръжени сили се подготвят за голяма настъпателна операция в Донецко направление. Тежката бронирана техника на НАТО се прехвърля в Авдеевка, тоест всъщност в западните покрайнини на Донецк.

Съветникът на ръководителя на ДНР Ян Гагин също заяви, че Въоръжените сили на Украйна и личен състав се позиционират в Авдиевка. Но там ги чака мощна руска група войски базирана в дълбоко ешалонирани укрепления. И общо взето, там се очаква да се повтори същото, което стана и с атаките на ВСУ в Запорожие. Там контраофанзивата се провали, а загубите на украинските части бяха огромни.

Вярно е, че не е съвсем ясно защо украинския Генщаб разпилява силите си, след като опитва да концентрира сили и в още един сектор – Ореховския.

Освен това украинските въоръжени сили няма да получат нова бронирана техника на НАТО. Това заяви и наскоро назначеният министър на отбраната Рустем Умеров. Американците вече отказаха да изпратят на украинските въоръжени сили първата партида танкове M1 Abrams.

Въоръжените сили на Украйна няма да чакат бронирани машини на НАТО

Близо 200 украински войници, които бяха обучени да управляват и поддържат американски танкове, бяха неподготвени. НАТО реши да ги остави за допълнително обучение в американски бази в Германия.

По този начин M1 Abrams, които украинските въоръжени сили искаха да получат преди началото на октомври, едва ли ще стигнат до Украйна тази година, пише „Гласът на Америка“.

За да подсладят хапчето за украинците, Съединените щати обявиха друг пакет от военна подкрепа за Киев на стойност 175 милиона долара.

Той включва резервни части за системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси за пускови установки HIMARS, 155 мм и 105 мм снаряди и 81 мм минохвъргачки с боеприпаси, повече от 3 милиона патрона за леки оръжия, навигационни системи за самолети (най-вероятно F-16), защитени комуникационни системи, устройства за преодоляване на препятствия (най-вероятно M58 MICLIC).

Между другото, те ще изпратят противотанкови снаряди от обеднен уран за танкове Abrams. Такива боеприпаси няма да са новост на украинското бойно поле: Великобритания вече ги доставя за своите танкове Challenger 2 от март тази година, припомня OSW. Снарядите с обеднен уран имат по-голяма бронебойна сила от аналогичните класически снаряди от волфрам.

Но както знаем, обеднения уран нанася големи поражения и на почвата, заразява я с радиация, което означава, че всичко посято в такава почва ще бъде радиоактивно. А радиацията почти не може да се изчисти и продължава стотици години. Така тя поразява и хората, оказали се в близост с такова заразено място.

Добре, че руската армия унищожи повечето снаряди с обеднен уран още в складовете, а новите доставки ще ги причаква още на границата с Полша или Румъния.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *