ДБ на протест! Развяха американското знаме и скандираха „Радев, вън!“

България отблизо

 

Граждани се събраха пред президентството на втори пореден протест под надслова #ГАZwithme. Организаторите посочват, че целта е да се окаже граждански контрол на действията на служебното правителство.

На демонстрацията срещу подновяването на договора с „Газпром“ развяха американското знаме, а сред протестиращите са бивши депутати от „Демократична България“, както и лидерите на „Ние идваме“. Протестиращите настояват за стопроцентова диверсификация на доставките на газ.

Организаторите от #ГАZwithme обявиха, че очакват отговори от държавния глава за доставките на газ и премахване на монопола на „Газпром“ и „Лукойл“.

Протестиращите оповестиха, че са изпратили и седем въпроса към служебното правителство и политиците по актуалните за страната проблеми, като отговори са получени единствено от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

 

Снимка: БТА

 

Противниците на възобновяването на договора с „Газпром“ питат – с кои доставчици на нефт и газ да преговаря България, какво предлагат за подсилване на отбраната на България, какви мерки в подкрепа на украинските бежанци предлагат, каква позиция ще заемат по исканията на Русия за екстрадиране на руски граждани, критикуващи войната на Русия в Украйна, и чий е полуостров Крим. Последният въпрос е препратка към изказване на Румен Радев от 2017 г., че в Крим „се вее руски флаг и това е реалността“, съобщава БНР.

Сред другите въпроси а организаторите са такива за организацията на предстоящите избори и за членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

 

Участниците в протеста обявиха, че ще отидат в петък следобед пред енергийното министерство и ще накарат министъра да подпише пред тях декларация, че няма да подписва никакви договори за доставката на руски газ.

След този призив протестиращите започнаха да скандират: „Радев, вън!“.

„В общи линии, очакванията са да се организират предсрочните избори и да не се предприемат радикални стъпки, примерно като подписване на нов договор с „Газпром“, коментираха пред общественото радио участници в протеста.

„Аз мога кажа, че всъщност съм гласувала за президента Радев. Така че идвам на протеста и с голямо разочарование, защото той, въпреки че не го е казал ясно, че подкрепя Русия и нейната война, но с действията си и с бездействията си това някак си се набива на очи“, коментира гражданка, включила се в демонстрацията.

От „кухнята“ на спонтанния протест издадоха, че подготовката му е започнала още от понеделник, още по -„спонтанно“.

Tagged

1 thought on “ДБ на протест! Развяха американското знаме и скандираха „Радев, вън!“

  1. Колкото и да крякат няма да уплашат Русия, но влязат ли отново във властта ще доунищожат държавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *