Първан Симеонов посъветва Борисов спешно да си търси нова работа!

България отблизо
Конституционните идеи от години се услаждат на всички. Идеи като мажоритарен избор и намаляване на броя на депутатите могат да доведат до глупости, но хората си ги харесват. Това каза в предаването „Преди всички“ политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл”.

Първан Симеонов смята, че в момента нужният дебат е как страната да произвежда повече, как да създава повече стойност, какво да прави страната през зимата, когато се очертава тежка икономическа ситуация. Вместо това по думите му си говорим за оцеляването на късния ГЕРБ.

Извън твърдите политически ядра расте търсенето за други опции, нови формации или хората просто казват, че няма да гласуват. Като на футболен мач, в който двете агитки се ожесточават и това кара останалата публика да напусне стадиона, описа ситуацията Първан Симеонов. Според него властта се опитва да отвърне на протестната линия с диалогична атмосфера и се опитва да се възползва от създалата се ситуация, но допуска комуникационна грешка, обявявайки, че ГЕРБ пише и предлага нова Конституция.

 

„В надлъгването с протеста Борисов вече спечели два месеца. Протестът в момента е доста замрял и видимо партиен“, отбеляза Симеонов. По думите му това е нормално за август, но пробният камък ще бъде 2 септември, когато би трябвало да има голям протест за събирането на парламента.

 

„С или без протест Борисов след края на този мандат, когато и да е краят на този мандат, вероятно ще трябва да мисли за друго занимание. Той става труден за преглъщане от различните политически сили. Проблемът при Борисов е, че той бездруго мислеше за това – да направи крачка настрани или крачка назад, мислеше за обновление при ГЕРБ – да стане малко по-инструментален, мениджърски, прозападен, либерален. Сега обаче се оказа, че всичко това трябва да се прави под давлението на общественото мнение.“

 

И през 2013 година протестът се превърна в рутина и в част от пейзажа, но тогава общественото мнение беше много по-благосклонно към правителството. Сега ГЕРБ има много по-малък проблем насреща си, но отношението към правителството е много по-лошо, изтъкна още политологът.

 

„От няколко месеца насам ДПС откровено натискаше Борисов за втори кабинет, без да има каквито и да било протести. С идеята, че един втори експертен кабинет обикновено няма толкова ясна политическа отговорност, а без да има ясна политическа отговорност знаете, че някои по-сенчести дела в политиката са възможни.

 

Това често се услажда не само на ДПС, но и на много други български партии. Въпросът сега е дали наесен Борисов ще тръгва към такъв вариант, който може да се хареса и на градската десница, която основно протестира, и на ДПС. Или пък Борисов ще се опитва да държи докрай. Или пък Борисов и този път ще катапултира по борисовски, както го направи и предните два пъти“, коментира Първан Симеонов пред БНР.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *