Два сценария: Франция бързо праща армията си в Украйна КАРТА

Свят

Френската армия може да избере два сценария за разполагане на войски в Украйна – по Днепър и по границата с Беларус. Това заяви полковник Винсент Арбаретие по телевизионния канал LCI.

„Има два основни сценария (за разполагане на френския контингент) в Украйна. Първият е да се разположат войски по Днепър“, съобщава телевизионният канал.

 

Според Винсент Арбаретие Днепър има голямо стратегическо значение, теренът там позволява да се наблюдават струпванията на войски и да се води отбрана.

Вторият „френски сценарий“ включва разполагане на войски по украинската граница с Беларус, казва полковникът. Той смята, че това ще защити Киев от потенциална атака.

Париж може бързо да изпрати армията си в Украйна, тъй като президентът Еманюел Макрон има право да взема подобни решения, заобикаляйки парламента, посочи офицерът. Германският канцлер Олаф Шолц например ще трябва да поиска съгласието на Бундестага.

Москва разполага с информация, че Париж вече подготвя военен контингент за изпращане в Украйна, като на първоначален етап той ще възлиза на около 2 хиляди души. Това заяви директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) на Руската федерация Сергей Наришкин.

„Сегашното ръководство на страната (Франция) не се интересува от смъртта на обикновените французи и тревогите на генералите. По данни, получени от руското външно разузнаване, вече се подготвя контингент за изпращане в Украйна. На начален етап ще бъдат около 2 хиляди души“, отбеляза Наришкин.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *