Денис Пушилин: Руските войски напредват по протежение на целия фронт!

Свят

Руските сили напредват практически по цялата линия на съприкосновение в Донецка област. Това съобщи тази сутрин изпълняващият длъжността губернатор на ДНР Денис Пушилин, цитиран от информационните агенции.

„Като цяло, по цялата линия на съприкосновение, почти навсякъде, нашите момчета се движат напред, въпреки факта, че врагът хвърля свежи резерви. Врагът не винаги е подготвен, но врагът не брои загубите и това също трябва да се има предвид“, заяви той.

Пушилин по –специално отбеляза успехи на Мариинското направление. „На Мариинското направление също има определени успехи, в самата Мариинка има заети позиции“, отбеляза той. Пушилин обясни, че освобождаването на селището Мариинка ще позволи украинците да бъдат отблъснати на необходимото разстояние, така че освен всичко друго да не бъде обстрелван Донецк. Също така изпълняващият длъжността губернатор на ДНР добави, че „има напредък със съседни части в посока Курдюмовка“.

Според Пушилин боевете за Павловка продължават в посока Угледар. Боевете се водят в районите на Авдеевка и Бахмут. „На Артьомовско (Бахмутско) направление се освобождава директно Артьомовск, а това е един от най-силно укрепените райони преди окончателното превземане на Донбас“, заключи ръководителят на руската администрация в Донецк.

В нов доклад, дори експертите от Института за изследване на войната (ISW) отбелязват активизирането на военните действия в Донбас, съобщава УНИАН.

Така, както подчертават анализаторите, в навечерието на доклада Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна отбеляза, че руските сили напредват в направленията Артьомовск/Бахмут/ и Авдеевка.

Украинските сили за отбрана се опитват да задържат позиции близо до Артьомовск/Бахмут/, докато руската артилерия ги прогонва от населените места, които се опитват да отбраняват.

Според анализатори, в 13-километровата зона в района на Артьомовск/Бахмут/ – близо до село Опитное и град Соледар, части на ЧВК „Вагнер“ се опитват да пробият украинската отбрана.

В мрежата се появиха геолокационни кадри в село Зайцево, на които е запечатан близък бой между отбранителните сили и вагнеровците. Както и данни от украински защитници за евакуацията на цивилното население от село Клещиевка, само на девет километра от Бахмут.

Анализаторите на ISW, позовавайки се на руски източници, отбелязват провеждането на настъпателни операции в района на Донецк и в посока Авдеевка. Бойците от „ДНР“ щурмуваха позициите на украинските сили за отбрана в село Невелское, на 25 километра от областния център, и заловиха пленници.

Продължават боевете в селата Первомайское и Водяное. Руски източници също твърдят, че  войските са успели да настъпят в Маринка, но е твърде рано да се оценяват резултатите в тази посока.

Напрегната остава обстановка в посока Угледар. Представителят на руските власти в Донецка област Даниил Бесонов заяви, че руските сили се опитват да превземат селата Павловка и Новомихайловка, разположени в 20-километрова зона близо до град Угледар. Засега руски източници съобщават, че вече е установен контрол над половината Павловка.

Междувременно руските части започнаха да обкръжават украинците в района на река Кашлагач. Подразделения на 155-а морска пехотна бригада на Източния военен окръг на Руската федерация  също атакуват край Угледар.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *