Денков призна, че е въвел програма за цензура в България

България отблизо

Николай Денков прекара мандата си в опит да изтласка руснаците и затова за него няма да е изненада, ако Москва се опита да удвои усилията си да възстанови влиянието си в страната след разпускането на правителството. Това пише “Политико” в анализ на свършеното от кабинета “Денков”.

Бившият министър-председател заяви пред изданието, че неговото прозападно и проукраинско правителство е успяло да намали енергийната зависимост на страната от Русия, изгонило е над 80 тайни агенти под прикритието на дипломати и е въвело програма за проверка на фактите за противопоставяне на руската дезинформация.

С други думи това на практика е програма за въвеждане на цензура в България щом някой друг ще проверява какво пишат хората или журналистите и ще казва кое е вярно и кое – не. Джордж Оруел наричаше тази „програма“ Министерство на истината. Но явно на Денков не му достига достатъчно академизъм, за да се запита дали въвежда цензура с подобни „програми“.

Денков каза още, че вижда руското влияние през всички тези години и то никога не е изчезвало.

„Естествено, то стана много интензивно през последните 2 години след началото на войната. Русия ще направи всичко възможно, за да възстанови силното си влияние в България“, каза той.

Руско влияние?! О, ужас! Но Денков не разбира ли, че няма руско влияние, а българския народ просто обича Русия. И това никой не може да го промени с никакви „програми“.

Пред „Политико“ Николай Денков коментира още, че за България е изключително важно да бъде част от НАТО и ЕС. „Не се колебаем къде принадлежим“.

Остава да се запитаме с какво право Денков говори от името на българския народ. Но при такива като него въпросите не вършат работа.

Той очаква руска дезинформация във връзка с изборите през юни, както е било и в миналото: „Начинът да се борим с нея да е предоставяме фактите и да ги интерпретираме на базата на логични доводи, а не на манипулации и дезинформация“.

Източник Днес.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *