Депутатите гласуваха: Няма да има отсрочка за кредитите! Всеки да плаща! Но ни пожалиха за полицейския час. Засега…

България отблизо

Парламентът отхвърли предложението на ВМРО до края на извънредното положение да спрат да текат сроковете на дължимите вноски по кредитите на физическите лица, съобщава „Дарик“.

От ВМРО до последно настояваха мярката да залегне в специалния закон, който депутатите днес обсъждат в пленарна зала. То беше първоначално прието на заседанието на правната комисия снощи. Идеята не ВМРО бе вноските да останат дължими, но да не се отчитат наказателни лихви по тях за закъснения и банките да не предприемат никакви юридически стъпки за събирането им.

 

В закона за извънредните мерки депутатите заложиха и възможността за спиране на процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства до отмяна на извънредното положение, което е в сила у нас от 13 март. Изключение ще правят единствено сроковете по наказателни дела, производства по екстрадиция, европейска заповед за арест, както и налагане на мерки за процесуална принуда (мерки за неотклонение).

Няма да се налагат и запори върху банкови сметки на физически лица и лечебни заведения, запори върху заплати и пенсии, освен за задължения за издръжка, за вреди за непозволено увреждане, както и за вземания за трудови възнаграждения.

 

Нотириалните производства също се ограничава само до неотложните такива.

До този момент депутатите одобриха и предложението министърът на здравеопазването да въвежда мерки и ограничения, определени в закона.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък оттегли идеята си за по-строги противоепидемични мерки, включително и възможността за въвеждане на полицейски час.

Отпаднаха и предвидените санкции срещу медицински лица, които откажат помощ на заразени с коронавирус.

Междувременно над 1,5 милиона българи имат кредити, а част от тях останаха безработни. Вижте ТУК

 

loading...

Tagged

1 thought on “Депутатите гласуваха: Няма да има отсрочка за кредитите! Всеки да плаща! Но ни пожалиха за полицейския час. Засега…

  1. Шарлатани това либе помощта за народа която предлагате боклуци за разстрел сте всички там заедно с Боико тиквата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *