Депутатите избягаха от работа заради машинното гласуване, Караянчева вбесена обяви почивен ден

България отблизо

В деня на 28-годишнина от приемането на новата Конституция на България парламентът се разпусна поради липса на кворум.

 

Днес не сме пример за подражание, заяви от трибуната председателят на парламента Цвета Караянчева, която изчете декларация за годишнината на Конституцията и накрая поздрави народните избраници с празника.

 

Депутатите трябваше да обсъдят на първо четене промените в Изборния кодекс, с които се предлага  отмяната на машинното гласуване за местните избори.

При три опита за регистрация парламентът не успя да събере кворум, за да започне заседание. При първите два опита депутатите в залата бяха 115 при необходими 121, при третия – 120.

В зала не се регистрираха парламентаристите на БСП и ДПС, които са против изменението на Изборния кодекс.

 

„Ще се справим следващата седмица. Надявам се, че колегите ще осъзнаят, че трябва да се говори с аргументи, а не с подли номера“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Всъщност ГЕРБ и ОП имат числено мнозинство и биха могли да осигурят кворума, но и техните депутати зарязаха партийната дисциплина и хукнаха на ранни почивки по морето, надявайки се, че отсъствието им няма да бъде забелязано.

Вчера и президентът заяви, че машинното гласуване удря по правата на българите в чужбина и ги лишава от конституционното им право на глас.

БСП и ДПС пък открито обявиха, че с машините не могат да се правят фалшификации и това изнервя управляващите, които трябва да се лишат от мъртвите души и купения вот.

Чак в среда се очаква Борисов да издърпа ушите на депутатите си и да ги вкара в залата, за да гласуват закона.

Караянчева пък наказа народните избраници и ги задължи да се явят на извънредно заседание във вторник.

 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *