Депутат от БСП: ИТН вместо да изчегъртат ГЕРБ, ги бетонират във властта!

България отблизо

В интервюто си пред БНТ, Слави Трифонов не е обяснил защо няма да подкрепи съставянето на правителство, след като в рамките на мандата на „Има такъв народ“ (ИТН) са постигнати ясни пресечни точки по политики.

Това коментира секретарят на парламентарната група на БСП Филип Попов пред БНР.

„Имаше много противоречия. Той каза, че БСП била партия на статуквото, само че допреди седмица и половина бяхме етичен партньор. Президентът и служебните министри били много добри, само че атакува неговия служебен кабинет и част от министрите в него. Не успя да обясни защо в 45-я парламент не можа да се състави правителство, защо сега не може и защо в следващия парламент трябва да се състави на всяка цена и какво включва това“, подчерта Попов.

„С това си поведение ИТН вместо да изчегъртат ГЕРБ от власт, ги бетонират във властта. Това, че Бойко Борисов не е на власт в момента, не означава, че този модел, който властваше и срещу който се борим и в момента, вече не е във властта“, добави социалистът.

Според него, провелите се разговори по политики в рамките на първия мандат са минали прекрасно и консенсусно, но като че ли са се водили други разговори извън преговорите.

БСП подхожда съвсем различно като заявихме, че няма да предлагаме фигура за министър-председател, а искаме заедно в диалог с останалите сили в този парламент, без ГЕРБ и ДПС, да предложим състав на правителство, който да изпълни вече договорените политики“, посочи социалистът.

Според Попов няма логика това да не се случи, освен ако някой някъде не иска в 46-то Народно събрание да се състави кабинет, а да се състави в следващия – „на всяка цена„.

„Не става ясно обаче какво означава това „на всяка цена“. То може да означава кабинет с ГЕРБ и ДПС, може да означава оставането на Иван Гешев като главен прокурор – на практика може да означава, че моделът, срещу който се борихме, ще остане„, подчерта Филип Попов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *