Десислава Атанасова: Времето на изчегъртването отмина! ГЕРБ набира сили, заради недоволството на хората от партиите на протеста!

България отблизо

Десислава Атанасова е юрист, депутат от ГЕРБ във всички парламенти от 2009 г. насам, както и министър на здравеопазването в първия кабинет „Борисов“.

В свое интервю, Атанасова не приема за всичко случващо се сега, да се обвинява ГЕРБ.

– ГЕРБ е със сериозна преднина пред останалите партии, според последните проучвания, но отново всички се кълнат, че няма да водят преговори с вас за управление. Ще гледаме ли римейк на предишния парламент?

– Ще гледаме пореден римейк. В 45-то и в 46-то Народно събрание никой от останалите политически партии не желаеше да води разговори с ГЕРБ. Само че се оказа, че това е за сметка на българските граждани. Факт е, че без голяма, системна партия, като ГЕРБ, не може да има стабилно управление и вероятно не може да има правителство. Ако ГЕРБ запази позицията си на първа политическа сила, в което аз силно вярвам, на нас ще бъде връчен мандатът.

Тогава ние ще каним за разговори за евентуално коалиционно управление. Ако отново получим отказ, и то по категоричен начин, какъвто вече имаше в 45-то Народно събрание, когато бяхме първа политическа сила, отговорността няма да е наша. Тя ще е на тези партии, които отказват да осъзнаят факта, че в криза и предизвикателства, пред които е изправена държавата, а и на прага на зимата, трябва да носят цялата отговорност, а не да я споделят с партията, зад която стоят над половин милион български граждани.

– Вече няколко пъти ДПС предупреди, че след тези избори партиите, които ще имат мнозинство, ще бъдат ГЕРБ, БСП и ДПС, а не така наречените партии на протеста. Да търсим ли знак за готовност за голяма коалиция, намек, че ще се разберете, ако не трите партии, то двете?

– Ние имаме решение, взето на национален конгрес, че няма да правим подобни коалиции. Всъщност, партиите на статуквото, за каквито обявиха ГЕРБ, ДПС и БСП, се оказаха най-отговорните. Защото именно ние бяхме партиите в 46-то НС, които ясно отстоявахме интересите на българските граждани и въпреки политическите си различия, намирахме допирни точки по важни теми, като доходите на българските граждани, актуализацията на бюджета. Не сме партии-еднодневки или случайно произлезли от народния вот, а ясно осъзнаваме своята отговорност. Това обаче не означава, че ще управляваме в коалиция.

– Склонни ли сте към компромиси, защото чухме и Корнелия Нинова, и други партийни лидери през последните дни, че са готови на такива?

– Към този момент е много рано да се отговори на този въпрос. Компромисите обикновено имат цена. Ние винаги сме казвали, че по важните за България теми, не само за партийните централи, но и за целия народ, сме готови да подкрепяме определени решения, на когото и да са те, стига да са правилните. Но категорично към този момент подобни разговори за бъдещо съвместно сътрудничество няма.

– Няма по-важен приоритет от това да има най-сетне, на третия път, едно редовно правителство. Все пак, дали имате готовност за коалиция, защото у нас скоро няма да има еднопартийно управление, все коалиционни се очертават?

– Надявам се, че вече всички осъзнават, че не може да се носи отговорност само от една партия или от един човек и когато се налага да се вземат тежки решения, свързани с управлението на държавата, отговорността трябва да е споделена. Надявам се и всички да са осъзнали, че времето на изчегъртването, на дебелите червени линии, на липсата на диалог и разговор, на липсата на някакъв консенсус по важни теми – отмина. Хората искат единение по важни теми и разумни, балансирани решения. Това е най-важното и това е акцентът и в предстоящата президентска кампания. Досега пет години ние бяхме разделяни изкуствено и като народ, и като политически партии, бяха компрометирани определени хора, само и само да се създават пропасти между партиите, между хората, а така България не просперира.

– Обвиниха ви, че проф. Герджиков е вашата номинация, а се криете зад инициативен комитет, както и че е човек на ДПС – заради участието му в едно предишно управление. Той отрече да е ваш кандидат, вие пък заявихте, че ще подкрепите на втория тур Лозан Панов. Това даде повод на вицепрезидента Илияна Йотова да заключи, че предварително сте отписали проф. Герджиков, а пък и той – вас, след като повтаря, че не е ваш кандидат. Избързахте ли да анонсирате подкрепата за Лозан Панов?

– Проф. Герджиков и Невяна Митева са издигнати от инициативен комитет, в който участват хора, свързани с изкуството, културата, доказани имена от академичната общност. В този комитет няма нито един агент на Държавна сигурност, което е първата съществена разлика, но не единствената с цвета на агентите от ДС в другия комитет. Да, ГЕРБ подкрепя тази кандидатпрезидентска двойка, но тя е излъчена от доказани имена с ясна гражданска и политическа позиция.

Защо да е минус да те подкрепи ГЕРБ, при положение, че зад тази партия, освен че социологията отново й отрежда първо място, стоят стотици хиляди българи? Тази партия е управлявала стабилно и България беше и икономически, и финансово стабилна държава до месец март. България лидер във външната политика. Тази партия, лидерът и правителството й направиха възможното България да бъде в чакалнята на Еврозоната, да бъде с един от най-ниските дългове в Европа и с най-ниския дефицит. ГЕРБ е партията на градежа и за всеки кандидат трябва да е чест нейните избиратели да го подкрепят.

– И все пак, наред с постиженията, които изреждате, извади ли си партията поуки за грешките? Има ли самокритика при вас? Можете ли да признаете кога сте сгрешили?

– Самокритиката и ясната оценка на хора и обстоятелства са един от защитните механизми на ГЕРБ при вземането на решения в партийни и управленски процеси.

– Вземам повод от последните протестни на пътните работници, които излязоха, защото милионите за ремонти са авансово договорирани без да са гарантирани парите. И за това служебното правителство отново посочва, че е виновна ГЕРБ.

– Сигурно ГЕРБ е виновен и за заседналия кораб, според Радев. Може би защото Борисов определя приливите и отливите. Или пък ГЕРБ е виновен за цената на тока, на газа. Може би в момента ГЕРБ е виновен и заради 157-те български граждани, починали преди няколко дни. Това е несериозно. Радев управлява еднолично държавата от месец март. Това не са два или три дни, не са два или три месеца, това са повече от 6 месеца, в които и неговият потенциал стана известен, и този на служебните му министри. Стана ясно, че служебният му министър на икономиката е бил назначен, въпреки че е бил канадски гражданин. Да не би това да е заслуга пак на ГЕРБ или на Бойко Борисов?

Хубаво е да се пишат вече трите плика, защото е очевидно, че тези хора с нищо не могат да се справят. Голяма част от хората и партиите, които обяздиха протеста, са така наречените „почтени“ носители на промяната, на протеста, а всъщност само година след това се оказа, че в никакъв случай не могат да си сложат етикет „почтеност“, особено новоизгряващите звезди.

– Новоизгряващите изглежда отнемат точно от протестните партии?

– Съвсем логично е хората да нямат доверие в протестните партии, защото те не могат да градят. Тези хора са свикнали само да рушат. Имаха възможност два пъти след избори да поемат цялата отговорност. Те се разправяха за постове, за нищо друго. Съвсем логично е доверието към тези, така наречени „протестни партии“, или „почтени“, да намалява драстично. Това донякъде е бумеранг, защото да се самопроизведеш в антистатукво или в чудотворец, че с вълшебна пръчка ще направиш живота на българите по-добър, а да не се справиш, съвсем естествено е сега да си получат наказателния вот.

– Склонността на българина да се уповава на поредния месия, наша запазена марка ли е?

– Мисля, че прекалено големи очаквания има към тази формация. Помним, че и към „Има такъв народ“ очакванията бяха същите – за вълна, за ново начало, но се оказа, че това са партии, които не могат да отговорят на обществените очаквания.

– Тоест, ГЕРБ не се притеснява от щурма на новата партия на Кирил Петков? Тя вече дърпа лица и вероятно електорат от „Демократична България“.

– Конкуренцията ражда качеството. Колкото повече и различни политически формации са представени, толкова по-добре. Така хората могат да избират и се надявам да направят разумен избор. Не, ГЕРБ не се притеснява от всеки новопоявил се политически субект. Ние имаме достатъчно твърдо електорално ядро, имаме симпатизанти. И неслучайно ГЕРБ е победител толкова пъти в избори, въпреки всичко.

– Каква е програмата минимум и за парламентарните, и за президентските избори?

– ГЕРБ – първа политическа сила, а нашата кандидат президентска двойка през януари месец да стъпи на „Дондуков“ 2.

– Кой е основният опонент на ГЕРБ на тези избори?

– Основният опонент на ГЕРБ е популизмът, нихилизмът и безразличието и хаоса. Ние трябва да убедим хората, че е важно да излязат и да упражнят правото си на глас. Да го направят въпреки правилата, които написаха така наречените партии на промяната и които, според нас, лишават от избор голяма част от българските граждани.

– Има ли сърдити във вашите листи? Прочетох, че д-р Дариткова е обидена, защото не е водач в Смолян, и се оттегля?

– Д-р Дариткова заявява, че нейното призвание е да е лекар, а не политик. Връща се към своята професия още по-активно. Защото през всичките тези години с каквато и партийна дейност да е била натоварена в Народното събрание, тя не е спирала да практикува. Аз я познавам като изключителен професионалист по отношение на медицината и мога да кажа, че от това ще спечелят само нейните пациенти.

– Вие самата водите две листи на партията. Само още трима от ГЕРБ са натоварени с тази задача, в това число и лидерът. Как го приемате това?

– Първо, като добра оценка за моята работа до този момент, за вече придобития ми политически опит, макар че на фона на други колеги в Народното събрание той изглежда все още твърде малък. Освен това имам номинации от самите структури. Вече за четвърти път съм водач на листата в Разград, но с мен има много сериозен и стабилен отбор, защото политиката е отборна игра и аз много разчитам на тях. А Русе е градът, от който започна моята политическа и професионална кариера. Русе е градът, в който създадох дом, родих детето си, имам много приятели още от времето преди да се занимавам активно с политика. Вече няколко пъти съм кандидат от този избирателен район и сега просто се завръщам вкъщи отново.

– И два пъти бяхте председател на парламентарната група, макар и за кратко. Готвите ли се за трети път да я оглавите?

– Отговорността за ПГ, макар и в опозиция, не е лека. Не мога да кажа обаче, че тя не е споделена. И благодарение на останалите си колеги, които от цялата парламентарна група са ми гарантирали подкрепа, аз съм се справяла. Пак казвам – политиката е екипна игра и всъщност не е най-важно само кой ще бъде капитан на отбора, а дали има и добри играчи на терена. В нашата парламентарна група играчите са много добри. В този смисъл, на мен ми беше лесно да бъда капитан на такъв отбор. А дали ще съм председател на ПГ и в 47-то Народно събрание, не знам. Има много време дотогава, но каквото и да се случи, аз ще работя със същия ентусиазъм за моята парламентарна група, както съм го правила от 2009 г. до сега.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *