Десислава Атанасова: Опозицията крепи Борисов, защото се страхува от управление по време на пандемия!

България отблизо

Вчера опозицията имаше шанс да получи оставката на премиера Борисов и много странно, че точно тя се противопостави на това.

Такава изненадваща позиция зае народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова след дебат по проекта за свикване на Велико народно събрание, предава „Фокус“.

„Нали искахте избори?“, попита Десислава Атанасова колегите от ляво.

„Вчера имахте шанс да получите оставката на премиера Борисов и много странно, че точно вие опозицията, се противопоставяте на този шанс“, каза още депутатът от ГЕРБ. Според нея именно те, които са настоявали месеци наред Борисов да подаде оставка, днес крепят статуквото.

„Крепите управлението на Борисов, странно“, каза още Десислава Атанасова.

„Малко ме изненада парламентарният дебат по няколко причини. Първо, защото питате каква е тази процедура и защо сега се прави дебат по проекта за решение, внесен от ГЕРБ, за свикване на Велико народно събрание и промяна на Конституцията. Държа да отбележа и вие вероятно си давате сметка, че това е начинът за парламентарен дебат. Ние не сме извън парламентарните процедури.

Когато има законопроект, в случая има предложен законопроект на решение за свикване на ВНС и проект за промяна на Конституцията, съгласно изискванията на действащата Конституция, която уж толкова много защитавате, трябва да се насрочи дебат. Това е начинът за обсъждане на един такъв проект на решение.

А на въпроса защо сега се прави този дебат отговорът е съвсем ясен? Разпоредбите на Конституцията по този въпрос са много ясни – не по-рано от два месеца, не по-късно от пет месеца след внасяне на проекта за решение.

С тази тема считам, че не следва да се правят, каквито и да е внушения, че бягаме от дебат, че се опитваме да спасим правителството, защото сега на дневен ред са мерките за справяне с коронакризата. Да, и правителството си върши работата, Националният оперативен щаб също. Има вече взети решения. Вероятно ще ги убедят, ако още не са ги сторили“, каза още Атанасова.

По думите й има дневен ред и президентската институция. „Точно преди една година и един ден президентът Румен Радев, след като подписа указа за назначаване на главния прокурор свика кръгла маса, на която запозна всички европейски посланици с идеята си за промени в Конституцията. Тогава уважаеми, не чухме никаква реакция, нито по същество на идеята, нито по същество на промените, които бяха обявени малко по-късно на брифинг от президента. Помните ли какви бяха тези идеи, зад които застана президентът Радев? Голяма част от тези идеи са искания на гражданското общество, на протестиращите. Тези идеи са и част от проекта, който внесе ГЕРБ, „Обединени патриоти“, независими народни представители.

Никога до този момент ние не намерихме начин, време, ресурс в един нормален парламентарен дебат да обсъдим всички тези идеи. Тези идеи са и част от становището на Венецианската комисия и противно на всички изказани становища, че тя убива от критики проекта, Венецианската комисия изказва положително становище по отношение на промените, касаещи съдебната власт“, допълни още Десислава Атанасова.

Само да припомним на Десислава Атанасова, че принципното становище на опозицията е, че тя не иска да обсъжда толкова важен, дори съдбоносен за България въпрос като свикване на ВНС и промяна на Конституцията, с парламент и правителство, които са съвсем в края на мандата си, а на всичко отгоре са и компрометирани.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *