Ди Велт: Петков/Василев тайно са доставяли на Украйна много оръжия и гориво

България отблизо

България тайно е доставяла на Украйна гориво и компоненти за съветските оръжия. Тези доставки са били пазени в тайна, за да не бъдат осуетени от проруски политици в българското правителство, пише Die Welt.

 

„Тайното спасение на Украйна“ – така германският вестник Die Welt е озаглавил свое разследване, според което България е доставила една трета от оръжията на Украйна през изминалата година.

Изданието отбелязва, че в първите месеци на руската инвазия украинската армия е изпитвала остър недостиг на гориво и боеприпаси от съветски калибри. На помощ ѝ се притекла България.

Поради проруската ориентация на значителна част от българските елити София демонстрира позицията, че не въоръжава Украйна. Това обаче било „димна завеса“.

Въз основа на интервюта с украинския външен министър Дмитрий Кулеба, бившия български премиер Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев, журналистите съставиха „картина как България е използвала пролука“ и чрез посредници помогнала на Киев с критично необходимите оръжия, боеприпаси и дизелово гориво през изминалата година.

Според журналисти българското правителство не е влизало в междуправителствени сделки с Украйна, като е организирало доставки чрез посреднически фирми в България и чужбина. Военната стока отивала в Румъния, Унгария и Полша, а оттам в Украйна.

Според Василев дизеловото гориво, изпратено от България за Украйна, идва от преработката на руски суров петрол в завода на „Лукойл“ в България.

„България се превърна в един от най-големите износители на дизелово гориво за Украйна и на моменти покриваше 40% от нуждите на Украйна“, каза бившият финансов министър на страната.

Кулеба потвърди тези данни, отбелязвайки, че без българска помощ руснаците щяха да превземат повече села и градове, „щяха да убиват, измъчват и изнасилват“ повече украинци.

„Кирил Петков показа почтеност и винаги ще му бъда благодарен, че използва всичките си политически умения, за да намери решение“, каза Кулеба, отбелязвайки, че тогава българският премиер е решил да бъде от „правилната страна на историята“, въпреки че част от българската управляваща коалиция беше за Русия.

Според журналисти всички доставки от България за Украйна са финансирани от САЩ и Великобритания.

Политическото ръководство на България в момента е разделено по отношение на руската инвазия в Украйна. Президентът Румен Радев, който по-рано нарече Крим „руски“, през април 2022 г., категорично се противопостави на доставката на българско оръжие за Украйна под предлог за опасност България да бъде въвлечена във войната.

По тази тема президентът Радев има постоянни противоречия с парламентарното мнозинство, където привържениците на военната помощ за Украйна са повече от съюзниците на Радев.

През декември българският парламент одобри директните доставки на оръжие за Украйна, за което президентът Радев нарече депутатите войнолюбци, посочва изданието.

loading...

Tagged

1 thought on “Ди Велт: Петков/Василев тайно са доставяли на Украйна много оръжия и гориво

  1. ЩЕ изразя ЛИЧНО МНЕНИЕ ………………………тия двете копелета КИРО и АСЕН…………..вече са си окачили въжето на вратовете …………..но мисля че радикалните националисти и истински българи ще избесят целите им семейства когато му дойде времето …………………….това е ГАВРА с Русия която с 200 000 убити и ранени ни е поставила като държава на картата на света !!!! Сега ….ако не ни бяха дали и отвоювали свободата ………….нямаше на тази геогравска ширина да има нито държава България нито български етнос !!!!! УЖАСНО като виждам какви бандити облечени в политическа власт управляват България и крачка по крачка ни приближават към заличаване и унищожение БОГ да прости децата на тези изменници …………………………….жалко че съм на много години и няма да доживея и да чуя новините , че тези двамата са вече в АДА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *