Дмитрий Суслов: Няма опасност от военен сблъсък с НАТО, ядрената мощ на Русия е огромна!

Свят

По-нататъшното взаимодействие между Русия и НАТО ще бъде дори по-конфронтационно от отношенията между Москва и Вашингтон, тъй като Русия и алиансът нямат абсолютно никакви области за сътрудничество.

 

Това коментира пред ТАСС Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за всеобхватни европейски и международни изследвания към Висшето училище по икономика, експерт на Валдайския клуб.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след двудневно заседание на Съвета на външните министри на страните от алианса заяви, че Москва „дестабилизира ситуацията в съседните държави„, продължава да изгражда военна мощ и „потиска политическото несъгласие“. На свой ред Дмитрий Песков отбеляза, че продължаващото укрепване на силите на НАТО около Украйна ще изисква допълнителни мерки за реакция от Москва.

„Мисля, че отношенията между Русия и НАТО ще бъдат дори по-конфронтационни и негативни от руско-американските. В руско-американското взаимодействие остават, макар и минимален, положителен дневен ред и елементи на сътрудничество – контрол на оръжията, Арктика, климат и редица други области. И Русия също потвърждава, че е готова да си сътрудничи със Съединените щати по тези въпроси“, каза Суслов.

Но с НАТО няма положителен дневен ред и преобладава само конфронтационен. В същото време , именно НАТО служи като основа за антируската консолидация в Атлантика и последната среща на върха на НАТО е ясно потвърждение за това“.

Той коментира, че ученията на силите на НАТО имат подчертан антируски характер. Освен това анализаторът отбелязва, че Съветът Русия-НАТО, който е основният механизъм за контакти между страните, в момента е парализиран.

Това е така, защото Русия подкрепя превръщането на Съвета в канал за комуникация между военните за предотвратяване на военни инциденти, а Северноатлантическият алианс смята, че в тази платформа трябва да бъдат обсъждани политически въпроси и я използва, за да критикува Москва.

Суслов вярва, че отношенията между Русия и НАТО ще продължат да ескалират. Той също така заяви, че от 2014 г. НАТО вече е преминало от стратегическо към тактическо възпиране на Русия и работи подробно по сценарии за възможен военен сблъсък.

Няма заплаха от умишлена война между Русия и НАТО. Все пак ядреното възпиране продължава да работи, няма желание да се започва война с цел да се нанесат щети. Но опасността от непреднамерен конфликт съществува и продължава да нараства„, допълва той.

Възможно е да възникне военен сблъсък поради някакъв опасен инцидент – опасната практика на сближаване между военни кораби и самолети продължава в морето и във въздуха.“

Разходите за отбрана на НАТО през 2020 г. продължават да нарастват и нараснаха със 7,4%, подобна политика на алианса провокира глобална надпревара във въоръжаването. Това заяви в неделя руското външно министерство във връзка със 72-ата годишнина от създаването на НАТО.

На този ден преди 72 години НАТО бе създаден с цел да опази света. Днес организацията е отговорна за бомбардировките над Югославия, за инвазията в Ирак, операцията, която потопи Либия в тъмнина. През 2020 г. отбранителните разходи на НАТО отново са се увеличили – със 7,4%. Такова е „опазването на света“, се казва в съобщението.

Текстът на съобщението е придружен от инфографики, според които през 2020 г. разходите на НАТО за отбрана възлизат на 1,09 трилиона долара, докато Русия е похарчила само 0,05 трилиона долара за тези цели.

Такава политика на НАТО води до ескалация на глобалната надпревара във въоръжаването“. Материалите показват, че през 2020 г. глобалните разходи за отбрана са се увеличили от 1,8 на 1,93 трилиона долара.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *