Доц. Валентин Вацев разкри кога ще падне властта на Борисов и ГЕРБ!

България отблизо

Поредната седмица беше белязана с редица събития – у нас и по света. За поредната седмица на протести в страната, за словесните и физически провокации, за кризите и решенията, своя коментар в „Нашият ден“ по програма „Христо Ботев“ на БНР направи доц. Валентин Вацев:

„Протестът се преобразува. Той загуби масовия си характер и едновременно с това стана зависим от идейното съдържание на своите участници. В началото той беше проява на политически и морален гняв. Сега вече се вижда ясно, че има дясно и ляво ядро, които успяват да живеят, без да се съобразяват взаимно.“

Доц. Вацев уточни, че през август, който поначало е нервен и конструктивен месец, България, даже с протестите, които имаха революционен характер в началото, продължава да изглежда като „остров на стабилността“ и относително спокойно място за живеене.

Оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов Вацев коментира така:

„Съществена промяна няма да има. Това, което виждаме, е част от технологията на българския министър-председател да разрежда общественото напрежение, като дава „жертвени курбани“. За първи път това стана в едно отминало време, когато беше отстранен Цветан Цветанов. В началото на протестите залог за мира беше главата на Горанов. Една серия от жертвени курбани бяха дадени, но общо взето успокоение не се получава. Може да последват и други оставки. Съществува възможност да се смени цялото правителство без министър-председателя, с надеждата да се излезе от затруднението. Но аз не вярвам, че това може да бъде решение на проблема.

На мен ми се струва, че действителната причина за тези експлозии на обществено недоволство стои в едно друго измерение. Става дума за това, че към края на годината кабинетът на Борисов по споразумение трябва да завърши строежа на газопровода, който минава през българска територия и се предполага, че ще захранва Източна и Централна Европа. Към края на годината, не по-късно, трябва да бъде положена и последната тръба. И понеже в момента има страшен конфликт на интереси, на който жертва е самият премиер, между американската забрана и твърдата воля на „Газпром“. Това е геополитически проблем, който българското правителство, което и да е то, няма да може да реши. Не съществува мирно решение, т.нар. „код фифти – фифти“. Това е проблем, който Борисов не може да реши с никакви правителствени рокади.“

Доц. Вацев определи Георги Близнашки като „изключително подходящ за правосъден министър“. Политологът обобщи, че Борисов с никакви курбани, жертви или рокади не би могъл да реши действителния проблем – опитът на режима „Борисов“ да мине във все по-стесняващия се процеп между американския и руския интерес.

Доц. Валентин Вацев коментира и обстановката в световен мащаб. Той отрече да са възможни аналогии между чуждите и нашия протест:

„Става дума за смяна формата на режима. Българските революционни протести имат нужда от нарастващо количество финансови средства (революцията никога не е евтина), но имат нужда и от идеи. Българският протест премина в етап на безидейност. Може би ако успеят да го превърнат във формата на френските „жълти жилетки“, би гарантирало някакъв успех.“

„В Беларус тече истинска нежна революция… Тя като че загуби от първоначалния си размах, но се движи стабилно. Вече има изработено правителство в сянка, което говори от името на обществото. Има елементът двувластие. Освен това има договор между двамата президенти на Беларус и на Руската федерация Русия да изпрати военна подкрепа за режима на Лукашенко, ако това и когато това се наложи. Т.е. протестите в Беларус са успешни. те не отслабват съществено, а се развиват с идейни посоки, с нови концепции за това каква власт да бъде след падането на Лукашенко.

В САЩ наближава точката Х, когато двете страни ще се сблъскат (демократи и републиканци), без да се признаят взаимно. В една постмодерна Америка може да има много мъчителни, жестоки и кървави граждански сблъсъци, които се очаква да се изострят около сакралната дата 3 ноември.

В Китай продължават и се изострят процесите между китайските троцкисти и класически комунисти.

Това са все действителни, а не имитативни, опити за решаване на въпроса за властта. Това не може да не промени световния климат на инвестиции, на социални взаимоотношения, на политически взаимодействия. В България този въпрос не се решава, решава се само въпросът за формата на властта.“

„Демокрацията няма демонстративен или скандален характер. Тя не се осигурява с изсипване на 1 тон развалена риба пред сградата на министър-председателя… Демокрация е, когато хората са се съгласили по между си, че няма нищо страшно в това да бъдат на различни, дори коренно противоположни, мнения. Демокрация е, когато хората знаят, че няма сериозни причини да се мразят, да отричат и да воюват по между си, а да решават противоречията си по конструктивен път.“

„България при следващия режим, който аз очаквам до края на годината, няма да бъде по-демократична, но очаквам да бъде по-спокойна страна“, категоричен е доц. Вацев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *