Доц. Вацев: В Украйна се чуват първите залпове на Трета световна война

Свят

Разпадът на глобализацията е определящ за нашето време. Очаквам да се появи новият глобален хегемон и това е Китай. Китай обаче не може без Русия. Епохата на американската хегемония е пред закриване.

Това обясни пред БНР Валентин Вацев.

„Има две идеи за разбиране на миналото. Според едната – това, което е било, вече няма да се повтори. Това е идеята за историята като река и като килер, пълен с вехтории.

Аз поддържам обратната концепция. Миналото е вечно актуално и продуктивно. Историците се интересуват от възможността да прочетат в него белезите на бъдещето. Аристотел казва ,че бъдещето е подобно на миналото“.

Имам чувството, че в България историята е осъдена да се повтаря на кратки цикли, отбеляза още Вацев.

„Българската история не е спираловидна, а е направо циклична. Например националните катастрофи. Идеята е да не се състои модернизация, а когато се състои, тя да е насилствена. Българите сякаш са осъдени да изживяват своето историческо време на цикли. Може би причината за това са лошо научените уроци от миналото“.

Бъдещият свят ще е с много тежки противоречия, предрече той.

„Това ще е свят с множество локални конфликти. Студента война започна отново. Медиите живеят в своето военно положение“.

Българското общество се движи назад във времето – към епохата на единствената истина, смята Валентин Вацев.

„Това е светът на 1984 година. Тези неща са описани в т.нар. антиутопии“.

Той вижда в украинската война началните залпове на трета гореща война, която ще ескалира извън територията на Украйна.

Действителният конфликт е Русия-САЩ, всичко останало е дълбоко вторично, посочи още Вацев.

„В САЩ има могъща военно-политическа групировка, обединена в безброй центрове, идеологически централи и научни институти. Те изразяват интересите на действителната американска власт в момента – властта на военно-промишления комплекс плюс тази на мега корпорациите. Става въпрос за едно невидимо ядро, което контролира по-голямата част от световния финансов оборот. Това са силите на войната.

Русия противопоставя идеята за БРИКС. Това е различна културна и геополитическа реалност.

Но въпросът за властта в Русия не е решен. Там се борят не личности, а обществено-политически и икономически групировки. Щом се реши, РФ може да победи много по-бързо“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *