Доц. Чорбанов: Нито мерките, нито ваксините ще помогнат сега! Ето какво ни трябва!

България отблизо

Точно тези мерки няма по никакъв начин да ограничат вируса. Това просто ще забави разпространението, но ние всички ще се срещнем с К-19 все пак – неизбежно е. За да преборим пандемията ни трябват лекарства и още време.

Това заяви в телевизионно интервю доц. Андрей Чорбанов.

Според него, здравната ни система трябва да бъде по-добре организирана.  „Тук не става дума за партизанщина, само и само да сме против. Не смятам, че затварянето ще спре контактите. Никой не твърди, че няма пандемия, че няма починали. Но въпросът е, че точно тези мерки няма да ограничат вируса, Трябват ни лекарства, които действат срещу коронавируса, защото за създаването на сигурна и ефективна ваксина е нужно много време“, коментира той.

Доц. Чорбанов смята, че „скриването“ на здравото население, например децата и студентите ги прави потенциални вирусоносители след това. Той подчерта, че няма как да се скрием от вируса.

„Ваксините са няколко типа. Те трябва да бъдат насочени към рисковите групи, към потенциалните пациенти. Но ваксина още няма. Затова всеки който се ваксинира сега, все едно, че участва в проучване. Защото новооткритите ваксини, ако бъдат регистрирани сега, ще бъдат с огромни компромиси. Те не са минали всички необходими етапи.“, каза още той.

„Казвам твърдо, че тези ваксини, които се правят в момента няма да са готови. Ще видите, че нищо няма да се пусне на пазара толкова скоро и всеки, който се ваксинира ще трябва да се разпише на документ, че поема риска. Той поема риска, а не компанията.“, категоричен е доц. Чорбанов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *