Екатерина Захариева разкри кога най-рано правителството може да подаде оставка!

България отблизо

Протестите са едно от най-демократичните права, но не трябва да нарушават правата на другите хора.

Сами разбирате, че когато протестиращите решават да тръгнат нанякъде, няма как полицията да знае това.

Призивът от страна на правителството е протестирайте мирно, но за съжаление, рано или късно се стига до някакво напрежение, заяви в интервю вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод напрежението на бул. „Ситняково“.

„Не съм министър на вътрешните работи, за за давам оценки, но мисля, че през цялото време полицията си върши много добре работата. Тези, които призовават за правов ред, сами трябва да го съблюдават“, заяви тя.

По повод политическото противоборство между управляващите и президента, тя каза, че отдавна Румен Радев не се държи като държавен глава. „Ние не искаме да предопределяме дебата във Велико народно събрание (ВНС). Факт е, че години наред се дебатира необходимостта от свикване на ВНС, но никой не го е правил. Ние го направихме. Ако не му  е ясно на президента, да обясня – това Народно събрание няма да промени нито един текст на Конституцията. То просто ще гласува решение за свикване на ВНС“, обясни вицепремиерът.

И обясни, че в Изборния кодекс няма правила за избор на ВНС. Предстоят консултации по тази тема, защото ще трябва да се измени така щото 200 от участниците във ВНС да се избират мажоритарно, а останалите 200 са мажоритарно.

„Промените в Конституцията се подготвяха от екип на ГЕРБ“, каза Захариева. Тя обаче не потвърди думите на министър Данаил Кирилов, че бившият лидер на РЗИ Яне Янев е взел участие в написването на проекта за нова Конституция, представен от ГЕРБ. От думите й стана ясно, че проектът е писан през последния месец. Тя напомни, че през последните години дебат за промените в основния закон е имало и всички мнение са взети под внимание.

Захариева призна, че е имало грешки в проекта, но напомни, че те могат да се премахнат. „Ако съберем 120 гласа, още в началото на септември месец ще предложим на парламента да определи процедурни правила и тогава ще се види кои партии подкрепят“, коментира още тя.

От думите й стана ясно, че на 2 септември, когато е и първият работен ден на депутати, трябва да се види дали ще има подкрепа за предложението на ГЕРБ. И ако е да – още тогава ГЕРБ имат готовност да подадат оставка. Захариева беше категорична, че изпълнителната власт няма да се смеси със законодателната в новия проект за Конституцията. Тя отхвърли твърденията, че има противоречия в текстовете относно съдебната власт.

„Обществото трябва да бъде чувствително и към това как трите власти изпълняват своите задължения. Аз лично не съм съгласна правата на гражданите да са сложени най-отзад“, призна вицепремиерът.

„Броят на народните представители е един от дебатите. Помните, че имаше референдум. Оттам дойде тази цифра – 120 депутати. Ако ме питате мен, считам, че трябва да са малко повече. 240 са били в едно друго време с повече граждани в Република България. Много са 240“, отбеляза още Захариева.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.