Интерконекторът между България и Гърция трябва да свали цената на природния газ!

България отблизо

Ще бъдат положени максимални усилия за възможно най-бързото построяване на газовия интерконектор между България и Гърция. Това увериха премиерите на България и на Гърция Кирил Петков и Кириакос Мицотакис след срещата си в София.

Газовата тръба трябваше да е готова до края на годината след поредното удължаване на срока на строителството, но и тази дата няма да бъде спазена заради мудните действия на изпълнителя на проекта. По план доставките на синьото гориво за страната ни трябва да започнат от 1 юли.

За България проектът е изключително важен, защото чрез него страната ни ще може да внася газ от Азербайджан, който е в пъти по-евтин от този, който получаваме от Русия. И затова цената на природния газ в родината ни трябва да падне чувствително.

Това е първата визита на гръцкия премиер Мицотакис в България. В преговорния екип от българска страна участваха още финансовият министър и вицепремиер Асен Василев, външният министър Теодора Генчовска и началникът на кабинета на Кирил Петков и говорител на правителството Лена Бориславова.

„Изграждането на интерконектора навлиза в последния си етап. Договорихме се и двете страни да положат усилия този проект да бъде завършен възможно най-бързо“, каза Мицотакис.

Той заяви и че до няколко месеца тръбата трябвало да бъде завършена.

„Имаше забавяния, свързани с доставката на материали заради ковид пандемията“, уточни Мицотакис.

Според гръцкия премиер тези проблеми вече са отстранени.

„Беше удоволствие да говорим по много важни за региона теми. Това, което видях, е, че приятелските ни отношения ще бъдат затвърдени и заедно ще можем да постигнем повече, особено в сектора на общата инфраструктура, в енергетиката, в регионалната стабилност на целите Балкани“, каза Кирил Петков.

По-късно днес Мицотакис ще се срещне и с президента Румен Радев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *