Експерт разкри защо САЩ непрекъснато искат преговори с Русия за Украйна

Свят

Руският президент Владимир Путин предупреди САЩ в интервю от март 2024 година, че хиперзвуковият маневриращ боен блок „Авангард“ и другите руски оръжия обезсмислят дълбоко ешалонираната американска противоракетна стратегическа отбрана.

Как стана възможно това?

Ами много просто. След като САЩ денонсираха Договора от 1972 г. за стратегически паритет, Русия възприема асиметричен подход за противодействие. Това означава, че трябва да се разработят средства, способни силно да намалят и в крайна сметка да обезсмислят ефективността на сегашната и бъдеща ПРО/противоракетна отбрана/, популярна като противоракетен щит на САЩ.

Изход е намерен след извършване на мащабна научно-изследователска дейност, резултатите от която позволяват създаване на „Авангард“, с който вече се комплектува втори ракетен полк. Днешната надпревара в стратегическите  оръжия се различава от тази през втората половина на ХХ в. по това, че тогава СССР непрекъснато догонваше САЩ, създавайки аналогични оръжия и изтощавайки икономиката си. Днес обаче догонващи са САЩ, които трябва да създадат нови средства за защита от руската стратегическа хиперзвукова заплаха.

Ако ПРО на САЩ пропусне само 20-30 ядрени бойни блока, неприемливите загуби за тях ще бъдат реалност. Именно това  охлажда горещите глави на привържениците на ядрена война с Русия. Тази реалност ще придобива все по-голямо измерение с увеличаване броя на носителите на „Авангард“. Следователно все повече ще нараства желанието на САЩ за започване на нови преговори за Украйна и по стратегическата стабилност в Европа и света. Това желание ще се увеличава с приемане на въоръжение и на крилата ракета „Буревестник“, и на безпилотния подводен апарат „Посейдон“ – и двете са стратегически, ядрени, а могат да носят и неядрени бойни глави, с неограничен обхват и непредсказуема траектория. Русия е съгласна на преговори, но иска комплексно разрешаване – от създадения за нея проблем в Украйна, през американската  противоракетна отбрана до стратегическите нападателни оръжия, т.е. съгласна е за създаване на система, която да доведе до еднаква сигурност и за САЩ/НАТО, и за нея. Като за отбелязване е, че именно САЩ и ЕС са догонващи Русия и в американската дълбоко ешалонирана противоракетна отбрана, както и в стратегическите нападателни оръжия, които Русия притежава, и които никоя система за противоракетна отбрана не може да спре.

Нестратегическата система за ПРО се формира от противоракетни и от други средства за  ПРО/ПВО на територията на воюващите страни и на войските. По нея САЩ и Русия нямат разногласия. Още през март 1997 г. са съгласувани основните технически параметри на противоракетните комплекси, които не трябва да могат да прехващат стратегически ракети. Изводът на генералния секретар на НАТО, че ПРО трябва да бъде един от основните приоритети за развитие на военния капацитет на НАТО, означава създаване именно на интегрирана ешелонирана нестратегическа система за ПРО/ПВО на Европейския ТВД. Според него НАТО „вече разполага със средства да се защити от тези ракети“, т.е. „едновременно от хиперзвукови оръжия, ракети и безпилотни самолети“.

Опитът обаче от доставените и използвани зенитно-ракетни комплекси в Украйна показва, че повечето от тях не могат да прехващат руските балистични и крилати ракети. Там вече са унищожени пет комплекса “Пейтриът РАС-3”,. т.е. те дори не са успели сами себе си да се защитят от влитащите към тях руски ракети. С навлизане във войските на хиперзвуковата многоцелева крилата руска ракета „Циркон“ посочените комплекси изобщо не могат да водят борба с нея. Затова думите на генералния секретар не съответстват на реалността.

В това отношение е характерен следния случай. В началото на март украинският президент посети Одеса за среща с гръцкия премиер. В хангара, в който са събрани всички налични морски безпилотни катери и управляващите ги оператори, включително и чужденци, той награди отличилите се. След церемонията двамата напускат хангара и само след изминаване на около 200 м в хангара се взривяват ракети от „Искандер“. ПВО не предотвратява удара, а Западът обвинява Русия, че е искала да убие украинския президент. Отговорът на обвинението идва от руския представител в ООН : „Ако сме искали, отдавна щяхме да го направим“.

Може би поради този удар френският президент няколко пъти отложи посещението си в Украйна, но Париж смело засилва военната си реторика срещу Русия. Същевременно

гръцкият премиер постъпи по гръцки – няма да помага на Украйна, но ще изпраща оръжия на Чехия, която ще ѝ ги предоставя.

Вероятно тази опасна за НАТО противоракетна перспектива е най-важната причина за неговата тревога. За да се премахне, ще трябват нови средства за откриване и прехващане на хиперзвукови цели, които трябва да се интегрират в ешелонирана система за ПРО. За тактическа ПВО или за защита на фронтовата полоса се налага създаване на средства за борба с БЛА, управляеми артилерийски снаряди, ракети от РСЗО и планиращи авиобомби. Тази задача, както показва войната в Украйна, никак не е лесна за реализиране.

Русия и Украйна вече създадоха подразделения за борба с БЛА, масово подготвят оператори и формират съответен клон от промишлеността, създавайки безпилотна авиация. В това направление НАТО едва сега се пробужда. И не само в него. Именно поради това то не желае да воюва с Русия, а прави всичко възможно да продължи да го прави Украйна. Такава е негласната цел на двадесетата среща в американската авиобаза „Рамщайн“, Германия. Същата негласна цел има и срещата на ръководителите на страните от ЕС. И на двете се търси начин за оказване помощ на украинското правителство, а всъщност му дават възможност да продължи да воюва вместо тях и за тях.

САЩ и Великобритания подготвиха услужливо украинско правителство, което в името на техните интереси вече десет години води война – от гражданската в Донбас до днес. Изглежда, че в Киев започват да разбират положението, в което са изпаднали. На 20 март, пред журналист от испанския вестник „Ел Паис“, украинският премиер каза „военното завършване на конфликта е невъзможно, защото Русия е ядрена страна“. Така е, невъзможно е за тях, но защо едва сега в Киев се досещат за това?

Напоследък отвъд океана, за да доставят необходимата помощ на Украйна, при това на кредит, искат извършване на тотална мобилизация. Реализирането ѝ налага снемане на призивната възраст от 27 години на значително по-ниска. Това означава унищожаване на украинската младеж и задълбочаване на очерталата се вече остра демографска криза. Западът обаче това изобщо не го интересува и не го тревожи. За него е важно да има някой, който с действията си да изтощава военнопромишления потенциал на Русия и постоянно да създава проблеми на западната ѝ граница. И Украйна усилено ги създава. В навечерието на изборите за президент в Белгородска и Курска области бяха предприети крупни атаки с хиляди бойци, бронирана техника и артилерия с цел превземане на поне едно населено място. Те не успяха и само за едно потупване по рамото от чужбина, ВСУ за осем дни загуби 3500 убити и ранени, 23 танка, 34 БМП и БТР, 5 РСЗО и един вертолет Ми-8. Задачата беше изпълнена. Смут по границата беше създаден, изборите обаче не бяха провалени и не само, че до населено място не можаха да достигнат, но даже и границата не преминаха.

Очевидно е, че създаване на нестратегическа система за ПРО на Европейския ТВД изисква отделяне на значителни средства, време и специалисти. Дали НАТО ще може да уеднакви вижданията на страните-членки и да задели необходимите средства е проблем, за чието разрешаване все повече ще се налага ограничаване на помощта за Украйна. В противен случай изоставането на НАТО от отдавна формираната в Русия нестратегическа система за ПРО/ПВО ще продължи. В резултат ще се получи обстановка, констатирана наскоро от френски офицер пред журнала „Marianne“ – „Не трябва да се заблуждаваме. Срещу руснаците ние сме като армия от мажоретки“.

Източник Гласове

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *