Елена Йончева към френския министър на въоръжените сили: Недопустимо е дори да се говори за война в Европа

България отблизо
Все повече чуваме за наближаваща война в Европа заради кризата с Украйна. Даже разговор на тази тема е недопустим. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, на министъра на въоръжените сили на Франция Флоранс Парли, която беше изслушана в подкомисията по сигурност и отбрана (SEDE) на Европейския парламент. Франция председателства Съвета на ЕС в първата половина на 2022 г.

Как Франция вижда ролята на ЕС при преговорите между Русия и Украйна, попита Елена Йончева. Тя поиска да разбере какви са очакванията от посещенията на президента Еманюел Макрон в Москва и в Киев? Франция казва, че е необходима силна Европа в областта на отбраната. Необходимо е Европа да е господар на съдбата си, коментира евродепутатката.

 

ЕС е изправен пред множество кризи, които пряко се отразяват на сигурността. Кризата в Украйна е една от тях. Сега повече от всякога става ясно, че нашето единство ще бъде нашата сила. Гласът на Европа трябва да бъде чут, каза в отговор министър Флоранс Парли.

 

Тя заяви, че при визитата си в Русия президентът Еманюел Макрон ще посочи ясно червените линии, които Москва не трябва да преминава. Той не говори единствено от свое име. Президентът Макрон е в постоянна координация с президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, каза още френският министър.

 

Има място за диалог. Няма място за втора Ялта, коментира Флоранс Парли. Според нея все пак в случай на агресия от страна на Русия, Европа ще предприеме бързи и сериозни мерки, които ще имат огромна цена. Европа трябва да действа, да не позволява събитията да я притискат и да върви след тях, твърди тя.

 

Елена Йончева поиска повече детайли около идеята на Франция за изграждане на суверенитет на ЕС в областта на отбраната.

 

В областта на отбраната Европа има най-големи възможности за намаляване на зависимостта си от САЩ, каза в отговор на въпросите министър Флоранс Парли. Тя посочи специално изграждането на отбранителните способности, за което Европа може да използва собственото си оборудване. В тази връзка френският министър отбеляза и че е необходимо да се развива Постоянното структурирано сътрудничество (PESCO).

 

НАТО е основен стълб на сигурността в Европа, но ЕС трябва да може да осъществява политики там, където НАТО няма способности да действа, например – космическото пространство. ЕС може да предоставя хуманитарна помощ в карибския регион, пострадал от природните бедствия – нещо, което НАТО не може да направи, посочи още министър Парли. Тя припомни, че през юни НАТО планира да представи собствена стратегическа концепция. Стратегическият компас на ЕС ще бъде обсъден за пореден път по време на заседанието на Съвета на ЕС през март. Не виждам никакви проблеми между двете организации, трябва да се насърчава допълването им, коментира Флоранс Парли.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *