Путин похвали Макрон, но реагира сдържано на предложенията му!

Свят

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че някои идеи на френския му колега Еманюел Макрон по темата за сигурността в Европа могат да застанат в основата на по-нататъшни съвместни стъпки, предадоха световните агенции.

„Някои от идеите на Макрон, някои от неговите предложения, за които е все още рано да се говори, аз смятам за напълно възможни, за да бъдат поставени в основата на по-нататъшни съвместни стъпки“, заяви Путин на обща пресконференция с Макрон след продължилата над пет часа тяхна среща в Кремъл.

Макрон пък каза, че по време на разговорите с руския му колега той е намерил точки на сближаване на позициите по украинската криза, въпреки че различията остават.

„Виждаме, че вие имате една много силна позиция, която не винаги съвпада с европейската и западната позиция, това трябва да се подчертае. Ние имаме разнородни възгледи, трябва да разберем и приемем това“, заяви Макрон.

Путин увери, че ще направи всичко, за да може да се постигнат компромиси и да се избегне военна ескалация в конфликта на Русия със Запада около Украйна.

„От наша страна ние ще направим всичко, за да постигнем компромиси, които да могат да удовлетворят всички“, каза Путин. „Трябва да намерим решение, за да излезем от тази ситуация“, добави той.

Макрон пък заяви, че е предложил на Путин конкретни гаранции относно сигурността на всички държави, въвлечени в украинската криза.

Президентът Путин припомни, че основната загриженост на Русия относно гаранциите за сигурността е била игнорирана от Запада. Той каза, че нищо в предложенията на Русия относно гаранциите за сигурността не е било неизпълнимо. Путин допълни, че Русия 30 години е уговаряла НАТО да не предприема определени стъпки, но НАТО е игнорирал всички руски предложения и загрижености.

Руският президент нарече политиката на отворени врати на НАТО волна интерпретация на Вашингтон на принципите на НАТО. Той добави, че е неразбираемо как може преместването на войски в самата Русия да се представя като заплаха. Путин добави, че твърденията за агресивно поведение на Москва не отговарят на здравата логика, защото НАТО се е доближила към границите на Русия, а не обратното.

„Опитват се да ни успокоят с уверения, че НАТО е една мирна и отбранителна организация“, заяви Путин и припомни като контрапримери нападенията на НАТО срещу Ирак, Либия и Сърбия.

След срещата си с руския президент Владимир Путин в Кремъл, продължила над пет часа, френският президент Еманюел Макрон се разходи по Червения площад.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *