Елена Йончева отново ПОДХВАЩА герберите! Този път прошка няма да има!

България отблизо

Настояваме европейска лицензирана лаборатория да направи анализ на настилките на магистралите „Тракия“, „Хемус“, „Марица“ и „Струма“.

Toва заяви депутатът от левицата Елена Йончева, след като тя, заедно с лидера на БСП Корнелия Нинова и други народни представилите на БСП, внeсоха искане в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за взимане на проби от 46 конкретни точки по гореспоменатите магистрали.

В контакти и разговори сме със 7 европейски лаборатории от 7 европейски държави, които трябва да отговорят кога и при какви условия да се извърши тази експертиза“, стана ясно от думите на Корнелия Нинова, цитирани от news.bg.

Тя изтъкна, че експертизата ще бъде независима и от лицензиран орган, за да бъде обективна. Лично от БСП ще поемат разходите по цената на експертизата.

Елена Йончева и БСП ще искат още от АПИ проектните решения в областта на геологията, геодезията, пътния и технологичен ремонт, по които са се изпълнявали различните видове строително-монтажни дейности по магистралите. Социалистите искат сертификатите за вложените материали, протоколите и актове за извършените строително-монтажни работи.

Техническата експертиза ще даде информация дали пътищата, които се строят в България, са безопасни за българските граждани. Експертизата трябва да покаже нивото на сцепление и дали са използвани системи за безопасност, обясни Йончева, като припомни тежката катастрофа край Своге. Тя негодува, че все още няма експертиза за състоянието на пътната настилка в участъка, където стана катастрофата.

Йончева се закани БСП винаги да търси истината за състоянието на пътната настилка в България.

Елена Йончева категорично заяви, че анализът, който социалистите настояват да се направи в европейски лаборатории, не е насочен срещу българските строители. От БСП са на мнение, че българските строителни фирми са професионалисти и имат капацитета да извършват качествено строителство.

Ако не им се налага, както твърдят специалисти, да връщат 40% от стойността на бюджета за пътната настилка към управляващите, те ще имат възможността да правят много добри български пътища и такива, които съответстват на българските стандарти“, сигурна е червената депутатка.

Припомняме, на 6 ноември 2018 г. от БСП отново настояваха за техническа експертиза на проблемните пътища.
Още същия ден от АПИ определиха бившия шеф на агенцията Дончо Атанасов да разследва сам себе си – той ръководеше агенцията, когато са правени въпросните ремонти на пътищата.

За техническа експретиза на пътищата се заговори след катастрофата край Своге, когато на място загинаха 17 души, а по-късно жертвите достигнаха до 21. Тогава редица експерти поставиха под съмнение дали пътят е бил изграден, както е било по план, а разследващите взеха три вида проби.

Корнелия Нинова заяви, че от АПИ хвърлят прах в очите, и че е абсурдно да не може да се прави проверка на вече построен път. Левите не са съгласни строителят сам да определи коя лаборатория да го провери.

На следващия ден от столетницата уточниха, че искат проверка на пътищата, строени и ремонтирани по време на трите мандата на Бойко Борисов, а не 40 години по-рано.

Проверка на пътя край Своге установи, че в пътя е имало варовик- съдържание, което не се вписва във формулата за пътна настилка.

istinata.net

Tagged

1 thought on “Елена Йончева отново ПОДХВАЩА герберите! Този път прошка няма да има!

  1. че само за пътищатали трябва независима лаборатория,ами за откредените проекти по общини собственост на ГЕРБ !!!???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *