Ердоган съвсем се разпаса! Ще прави най-големия християнски храм…джамия!

Свят

Турският президент Реджеп Ердоган каза, че статутът на прочутата бивша християнска базилика ”Света София” – една от най-големите забележителности в Истанбул, може да бъде променен от ”музей” на ”джамия” след местните избори на 31 март, предаде АФП, цитирана от БТА.

Ердоган заяви, че така храмът щял да бъде посещаван безплатно от туристите от всички вероизповедания. Той даде за пример намиращата се в съседство Синя джамия, в която всички посетители влизат безплатно. „Със „Света София“ можем да постъпим аналогично“, отговори Ердоган на зададен му журналистически въпрос.

Понастоящем входът в музея „Света София“ е 60 турски лири (10 долара). Само преди няколко дни Ердоган заяви, че не подкрепя идеята „Света София“ да бъде превърната в джамия, защото това можело да има сериозни последствия.

Катедралата „Света София“ е най-значимият паметник на византийското изкуство. Изградена е в 6 в. (532-537 г.) по нареждане на император Юстиниан, който решил да увековечи славата на Константинопол, припомня ТАСС. Според преданията, на Юстиниан му се явил ангел и му дал плана за строителството на катедралата. Императорът мечтаел бъдещият храм да няма равен в света.

И наистина, в продължение на близо 1000 години „Света София“ е най-големият християнски храм в света. След превземането на Константинопол от османците през 15 век „Св. София“ е превърната в джамия, допълнително са пристроени и минарета. През 1935 г. „Света София“ престава да бъде джамия и е обявена за музей от Кемал Ататюрк.

Храмът „Света София“ отдавна е записан в аналите на ЮНЕСКО като исторически, културен и архитектурен паметник с особено голяма стойност. Въпросът е, може ли Ердоган да си играе по този начин с паметниците на културата, които се намират на територията на днешна Турция?! По този начин ли изразява той уважението си към другите вероизповедания?!

Впрочем, ние отдавна знаем, че той е твърде непредсказуем в своите прояви и трудно може да се предвиди какво ще направи в следващия момент. Така че е по-добре, човек да си няма вземане – даване с него.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *