ЕС дава заден за Унгария: Будапеща има право да одобри самостоятелно руската ваксина!

Свят
Европейският съюз не видя проблем в решението на Унгария да одобри руската ваксина срещу COVID-19 “Спутник V”.

Позицията на ЕС идва след като вчера стана ясно, че Будапеща е дала зелена светлина за употреба на ваксината, а освен това води преговори и с Китай. Здравните власти в Унгария се мотивираха със забавените доставки на двете одобрени в ЕС ваксини Pfizer/BioNTech и Moderna.

„Ако държава членка на ЕС иска да сключи договор с производители на ваксини, които нямат договор с Европейската комисия и не са част от стратегията на ЕС за ваксиниране, тя има право да го направи. Разбира се, Европейската комисия настоява всички ваксини да отговарят на критериите за безопасност и ефикасност”, посочи на брифинг официалният представител на Европейската комисия Стефан Де Кеерсмакер, цитиран от Българската национална телевизия.

Унгария е първата европейска държава, одобрила руската ваксина. Тя бе и първата, която започна имунизация на територията на блока, с което отказа да изпълни намерението на Брюксел ваксинацията да започне едновременно във всички страни-членки като знак за единството на Общността.

Така Евросъюза призна своето поражение от обединените усилия на управляващи и опозиция в Унгария. Унгарците просто решиха, че държавата си е тяхна и на никого няма да позволят да се меси в делата им.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *