Ето защо американците наложиха санкции на руските научни институти, които създадоха ваксината против коронавируса!

Свят

САЩ добавиха пет руски научни института в списъка си със санкции, включително Изследователския институт на руското МО, който работеше по ваксината срещу КОВИД-19, заявиха от американския Департамент на търговията.

Американците стигнаха дотам, да твърдят, че изброените институции са работили по химически и биологически оръжия.

Включването в списъка на Департамента по търговията значи, че американските власти налагат санкции за експорта, реекспорта и пренасянето на стоки, във връзка със съществуващите регулации за индивиди и организации, които са класифицирани като опасни за американската национална сигурност и външнополитически интереси.

Освен 48-и Централен научноизследователски институт, САЩ санкционират и 33-ти Централен научноизследователски и тестови институт, както и Държавният институт за органична химия и технология.

Според официалната информация, 33-ти институт и Тестовия институт са водещите институции в областта на защитата от радиация, химически и биологически заплахи.

Руската ваксина срещу КОВИД-19, наречена „Спутник V“ е разработена от Изследователски институт „Гамалея“, в сътрудничество с Министерство на отбраната и официално е регистрирана от руското правителство на 11-ти август.

От руското Министерство на здравеопазването казаха, че Спутник V е преминала всички нужни проверки и е способна да изгражда имунитет срещу коронавируса.

Във вторник от научния  институт „Гамалея“ получиха разрешение за провеждането на пост-регистрационни клинични тестове на ваксината.

Въпреки че руското Министерство на здравеопазването потвърди, че Спутник V е преминала всички нужни тестове и е доказано, че изгражда имунитет срещу вируса, западните страни и медии не престават да внушават, че ваксината не е сигурна и е неефективна.

Руският здравен министър Михаил Мурашко подчерта, че чуждите критики са провокирани от страх от конкуренция и нарече обвиненията безпочвени.

Защо все пак, американците налагат санкции на първата в света ваксина срещу коронавируса, въпреки че това е дълбоко неморално на фона на страшната пандемия, която зарази вече 25 милиона души по целия свят и уби над 850 000 души?! Само в САЩ заразените са вече почти 6 милиона, а починалите са над 200 000 души.

Отговорът е много прост. Вашингтон налага санкции за експорт и реекспорт на руската ваксина. Тоест, налага санкции на Русия, която ще изнася ваксина за желаещите да я купят над 20 държави по света. Налага санкции и на държавите, които вече са купили ваксината и разрешението за продажба и ще я продават на други желаещи страни по света.

С други думи, става въпрос за парите от продажбите на руската ваксина. САЩ ги стяга чепика именно там. Те искат всички печалби от продажбите на ваксината да влязат в техния джоб. И не могат да понесат факта, че Русия ще започне да печели много преди тях.

Затова налагат санкции. И ако самите санкции са неморални, то свръх неморално е да се интересуваш само от печалбата в една такава сложна и страховита обстановка, каквато е световната пандемия. Да не говорим, че краят на пандемията не се вижда. И само руската ваксина в момента може да спаси живота на милиони хора и да предотврати заболяването на още стотици милиони. Както и да върне света към предишния начин на живот, какъвто го познаваме от преди Ковид пандемията.

Но, явно американците не се интересуват от здравето и живота на хората по света.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *