Западът води война срещу руската ваксина за коронавируса, което значи, че ваксината е ефикасна!

Свят

Масовото тестване на първата руска ваксина срещу Ковид-19 ще започне следващата седмица и в него ще участват над 40 хиляди души, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това са първите по-подробни информации за мащабите на тестването, оповестени от създателите на ваксината. Руските власти и представители на руската научна общност заявиха, че ваксината, наречена „Спутник V“ в чест на първия сателит в историята на човечеството, изстрелян от Съветския съюз, е безопасна и ефективна. Изводът бе направен след два месеца на тестове с участието на по-ограничен брой хора. Резултатите от тези изпитвания все още не са оповестени публично, отбелязва Ройтерс. Западни експерти обаче бяха по-скептични и заявиха, че ваксината не трябва да се използва, преди да премине през всички международни тестове.

„Редица страни водят информационна война срещу руската ваксина“, заяви на брифинг Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за преки инвестиции, който финансира работата по ваксината. Данните за ваксината ще бъдат публикувани в академично списание по-късно този месец, заяви той.

Русия получи молби за около един милиард бройки от ваксината и може да произвежда 500 милиона дози на година, каза още Дмитриев.

Данни за ваксината се предоставят на Световната здравна организация и на няколко държави, които обмислят да участват в тестовия процес, сред които са Обединените арабски емирства, Индия, Бразилия, Саудитска Арабия и Филипините.

От ръководството на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Н. Ф. Гамалея“ към Министерството на здравеопазването на Руската федерация, който разработи ваксината, заявиха, че в тестването ще участват 40 хиляди души и че то ще бъде извършено в 45 медицински центрове в цяла Русия.

„Спутник V“ вече получи одобрение от руските регулатори, което стана причина президентът на Русия Владимир Путин и други представители на руските власти да заявят, че Русия е първата страна, регистрирала ваксина срещу Ковид-19. Регистрацията обаче бе направена преди началото на третия етап от тестването, когато тя би трябвало да бъде изпробвана върху голям брой хора. Поне още четири потенциални ваксини срещу Ковид-19 по света са в същия този трети етап на тестване, по данни на СЗО.

Ранното регистриране на ваксината от Русия ще й позволи от октомври да я прилага на хора от рисковите групи като здравните работници, като успоредно с това върви и последният етап от нейното тестване, изтъкна Дмитриев.

Тестването ще бъде доброволно и на участниците ще бъдат правени редовни медицински прегледи. Изпитванията ще бъдат наблюдавани от чуждестранна организация за клинични изследвания, каза още Дмитриев.

Регионалното представителство за Европа на Световната здравна организация междувременно съобщи, че е започнало разговори с Русия, за да получи повече сведения за експерименталната ваксина срещу Ковид-19, одобрена наскоро от руските власти, предаде Асошиейтед прес.

Tagged

1 thought on “Западът води война срещу руската ваксина за коронавируса, което значи, че ваксината е ефикасна!

  1. Смях и сълзи! Някакви си изискали „Спутник“ да премине всички тестове!!! Приглася и частната компания с неограничена безотговорност „сзо“, която наскоро призна, че западните боклуци, провъзгласени за „ваксини“ са си боклуци! Сякаш сптоменатите боклуци преминаха някакви тестове. Явно провалът е пълен, надменният запад няма ваксина и сега ще се наведе ниско за „Спутник“!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *