Ето какво ще направи правителството за високата цена на тока!

България отблизо

С над 900 млн. лв. ще компенсираме бизнеса за 4 месеца заради високите цени. Това каза по време на брифинг министърът на енергетиката Александър Николов.

„В цяла Европа има криза с цените на електроенергия. 343 евро е в момента цената в България. България ще става все по-устойчив член на енергийния пазар. Това означава, че не можем да поддържаме лесно по-ниски цени. Основен и най-обсъждан към момента е въпросът за цените на въглеродните емисии. За 12 месеца имаме повишение от около 4 пъти. Това се отразява директно и доста зле. При природния газ имаме доста стряскащи данни за повишението през последните 12 месеца. Петролът за 12 месеца също значително поскъпна, но с по-бавни темпове от природния газ.

През последните месеци екипът на Министерство на енергетиката работи денонощно. Прегледахме данните за производство и консумация в България. Производството в България има около 15 % ръст за последната година, а реалната консумация нараства с около 4%. Важно е, че поради повишаването на капацитета за износ и поради това, че производствата ни са стабилни, се повишава износът, което е с над 100%. Това води до относително сравними цени с Гърция и Румъния например“, допълни още Николов.

 

„Всички наши предложения за подпомагане ще бъдат обсъждане на Министерски съвет. Те ще са валидни за 4 месеца. Целта е да обхванем най-тежкият период, който предстои с най-голяма консумация на електроенергия. Ще включим и потребителите на природен газ. Искаме да отразим максимално пазарната динамика и най-ефективно да подпомогнем консуматорите. Схемите ще продължат да се развиват, за да можем да посрещнем тази ценова криза. Компенсациите от декември нататък ще се изчисляват спрямо реалната цена на борсата от Ден напред за месец юли, което е 185.59 лв. на мегаватчас.

Това е базата, от която се тръгва. Всички под тази сума няма да получат компенсации. Размерът на компенсацията е 75% от разликата между базовата цена и реалната средно-месечна борсова цена, но не повече от 30% от реалната цена. Очакваме съдействие от бизнеса относно начина на консумация и разумен преглед от тях на цените. Очакваният размер на компенсацията по тази мярка ще надхвърли 900 млн. лв. за четирите месеца.

Разработена и схема за подпомагане на мрежовите оператори, като тази мярка е приблизително 350 млн. лв., за да не се натрупва допълнително дефицит на операторите, за да се намали бъдещата тежест в цената на електроенергия. Подкрепата за потребители на природен газ ще подкрепим с около 200 млн. лв. Ресурсът по различни пера вероятно ще надхвърли 1.5 млрд. лв.“, каза Николов.

„Основен платец и основен длъжник на „Булгаргаз“ е „Топлофикация София“, но втори поред като длъжник е ТЕЦ – Варна, който текущо дължи над 36 милиона лева. По същия начин както управлението на потенциалните доставки на природен газ, така и управлението на вземанията в дружеството са доста притеснителни. Единственото нещо което е комуникирано към нас от БЕХ е, че са спрени текущите доставки към ТЕЦ – Варна, коментира министърът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *