Калоян Паргов: Войната срещу паметниците не решава проблемите на хората!

България отблизо

Войната срещу паметниците нещо ще реши ли?! Ще спре ли случващото се в Украйна?!

Тези риторични въпроси зададе Калоян Паргов, общински съветник от БСП и член на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие, по време на обсъждането на доклада на Демократична България относно преместване на Паметника на Съветската армия от Княжеската градина.

Той се включи в дебата по време на заседанието на Комисията по образование, но след него, заедно с другия присъстващ член от БСП Албена Кръстева, отказа да участва в гласуването и напусна залата.

„Този доклад няма правна стойност, заяви Калоян Паргов. – Той има само символно значение. Паметникът не е общинска собственост и не виждам какво има да решаваме ние, съветниците в Столична община. Затова БСП няма да участва в гласуването.

По същата логика утре група общински съветници може да поиска Паметникът на американските летци, бомбардирали София, да бъде преместен на входа на Централни гробища, например“.

Калоян Паргов отбеляза, че през последните 145 години, откакто България е свободна държава, се наблюдава сателитен синдром в политиката й. „Виждаме го и във вътрешната, и във външната политика, обясни той.

– В различните исторически етапи е била към определен хегемон – дали към Хитлеристка Германия, към Русия или към днешните наши партньори. Винаги с някой сме си партнирали. Въпросът е в мярката – докъде и доколко“.

Според Калоян Паргов, днес спокойно някой може да попита защо има паметник на Роналд Рейгън в Южния парк и с какво този американски президент е допринесъл за България.

Общинският съветник от БСП посочи серия от документи в защита на Паметника на Съветската армия. „Последният от тях по време е от 3-ти февруари 2006 година, когато е подписан меморандум за управление и ползване на парка, посочи Калоян Паргов. – Под този меморандум стоят подписите на тогавашния областен управител Тодор Модев и на кмета на София Бойко Борисов.

Преди това има акт за държавна собственост, има Европейска културна конвенция от Париж през 1954 г., европейска харта за културно наследство, приета от Комитета на министрите на Съвета на Европа от 1975 г. и други.

Паметникът на Съветската армия не е нито български, нито руски или съветски. Той е европейски по отношение на разбирането, че е безспорен приносът на тази армия в ликвидирането на човеконенавистния фашистки режим. По тази линия има резолюции на ООН от 2008-ма и 2009-та година в защита на паметниците, свързани с Втората световна война“.

Калоян Паргов нарече доклада на Демократична България „предизборен политически пиар“. „Разиграват този сценарий всеки път преди избори, независимо дали са парламентарни, местни или президентски, коментира той. – Това не носи нищо на гражданите. Не решава никакви техни проблеми.

Да, това ще втвърди електората на ДБ, ГЕРБ ще подкрепи този доклад, защото се бори с тях за първото място на изборите. Ние ще се противопоставим категорично, защото това е нашата позиция по отношение на паметниците. Но това нито ще ни излекува от този наш сателитен синдром във вътрешната и външната политика, нито ще помогне с нещо на хората в тези кризи.

Затова ще завърша с един съвсем конкретен въпрос. Защо Денят на Победата 9-ти май беше избран за Ден на Европа? Нека да помислим какво са имали предвид с това нашите предци, посочвайки точно този ден за честване на Обединена Европа“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *